Bacanje knjiga vraća u mračno doba

Izvor: Politika, 24.Avg.2012, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bacanje knjiga vraća u mračno doba

Neshvatljivo je da se niko nije setio da pozove Dvor i ponudi nam da preuzmemo knjige, umesto što ih je bacio u đubre, kaže prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević

Povodom obelodanjivanja da su pojedine knjige iz Dvorske biblioteke, koje se čuvaju u Narodnoj Biblioteci Srbije, otpisane kao višak i tako se našle na ulici, i kontejneru, oglasio se i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.

„Kao starešina Kraljevskog doma Karađorđevića i građanin ove >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zemlje, smatram da je incident sa knjigama koje su završile na đubrištu apsolutno neprihvatljiv i šokantan. Zastrašujuće je da knjige koje su bile deo Kraljevske biblioteke i našeg kulturnog nasleđa tokom vladavine dinastija Karađorđevića i Obrenovića, a koje su i dalje deo kulturnog nasleđa Srbije, završe na ovakav način”, napisao je prestolonaslednik u saopštenju.

„Smatram da je ovo nepojmljiv zločin učinjen prema našoj kulturi i da knjige iz Dvorske biblioteke ne smeju i nikada nisu smele da se nađu na đubrištu. Ove knjige su svojevremeno odnete iz Kraljevske u Narodnu biblioteku kako bi se o njima vodilo računa, kako bi se tamo čuvale i izlagale, a ne da se otpišu kao stari papir”, ističe Aleksandar Karađorđević. 

„Politika” je, da podsetimo, iznela proteklih dana na koji način su knjige proglašene viškom. U Narodnoj biblioteci Srbije (NBS), zbog nedostatka mesta u depoima, odlučeno je da se u njoj ubuduće čuvaju samo tri primerka određene knjige, ostali primerci te iste knjige, uključujući i „dvorske” da se iznesu iz depoa NBS. Bivši upravnik zaobišao je Upravni odbor koji je trebalo da odobri ovaj potez, pa su knjige proglašene viškom.

– U dvadeset i prvom veku, gde postoje brojni načini komunikacije koji nam stoje na raspolaganju, zaista je neshvatljivo da se niko nije setio da pozove Kraljevski dvor i ponudi nam da preuzmemo knjige, umesto što ih je bacio u đubre. Ja sam pokrenuo projekat katalogizacije dela biblioteke na Kraljevskom kompleksu, i bio bih veoma srećan da sam mogao da preuzmem te stare, retke i vredne knjige, ističe prestolonaslednik i dodaje:

– Važno je istaći istorijsku činjenicu, da su vladari iz dinastija Karađorđevića i Obrenovića bili veliki pokrovitelji i dobrotvori pismenosti našega naroda i naše države. Ovaj neshvatljiv postupak, koji nas kulturološki vraća u mračno doba, zahteva odgovarajuću reakciju nadležnih institucija u pronalaženju odgovornih lica i njihovog sankcionisanja. Svakako sam uvek spreman da podržim projekte od kulturnog i istorijskog značaja za našu zemlju, i sve institucije i pojedinci uvek mogu računati na moju punu podršku.

Čitaoci našeg lista, koji su ostavili komentare na našem sajtu, saglasni su da je sve ovo sigurno moglo da se spreči, pitajući da li bi nešto slično moglo da se dogodi sa, na primer, Kraljevskom bibliotekom Velike Britanije.

Sa bivšim upravnikom Sretenom Ugričićem, za kojeg smo čuli da je u Švajcarskoj „na razmeni pisaca”, juče nismo uspeli da stupimo u kontakt i dobijemo odgovor zašto „dvorske knjige” nisu bile izuzete iz otpisa.

M. Sretenović

objavljeno: 25.08.2012.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.