Aktivisti: Incidenti protiv muslimana u SAD na rekordnom nivou u 2023. godini

Izvor: VOA, 03.Apr.2024, 01:05

Aktivisti: Incidenti protiv muslimana u SAD na rekordnom nivou u 2023. godini

Vašington — Diskriminacija i napadi na muslimane i Palestince dostigli su rekordan nivo u SAD 2023. godine, podstaknuti rastućom islamofobijom nakon izbijanja rata  Izraela i Hamasa, pokazuju podaci Saveta za američko-islamske odnose (CAIR). Broj tužbi je iznosio 8.061 u 2023. godini, što je za 56% više u odnosu na prethodnu godinu i najveći broj otkako je CAIR počeo evidenciju pre skoro 30 godina. Oko 3.600 tih incidenata dogodilo se od oktobra do decembra, navodi ova organizacija. Aktivisti za ljudska prava su takođe uočili globalni porast islamofobije, antipalestinskog sentimenta i antisemitizma od poslednjeg sukoba na Bliskom istoku. U Americi su među ove napade navedeni i smrtonosni ubod nožem šestogodišnjeg palestinskog Amerikanca Vadea Al-Fajume u Ilinoisu, pucanje na trojicu studenata palestinskog porekla u Vermontu u novembru i napad nožem na jednog Palestinca u Teksasu u februaru. U izveštaju CAIR se navodi da je 2023. godine došlo do ponovnog oživljavanja mržnje prema muslimanima nakon prvog zabeleženog godišnjeg pada pritužbi u 2022. U prvih devet meseci 2023. godine, takvih incidenata je bilo u proseku oko 500 mesečno pre nego što su skočili na skoro 1.200 mesečno u poslednjem kvartalu prošle godine. „Primarni razlog ovog talasa pojačane islamofobije bila je eskalacija nasilja u Izraelu i Palestini u oktobru 2023. godine“, navodi se u izveštaju. Najbrojnije pritužbe u 2023. godini bile su u kategorijama imigracije i azila, diskriminacije pri zapošljavanju, zločina iz mržnje i diskriminacije u obrazovanju, saopštio je CAIR. Palestinska islamistička grupa Hamas napala je Izrael 7. oktobra, i tom prilikom ubijeno je 1.200 ljudi, prema izraelskim podacima. Poslednji vojni napad Izraela na Gazu kojom upravlja Hamas ubio je preko 32.000 ljudi, prema lokalnom ministarstvu zdravlja. Raseljeno je skoro svih 2,3 miliona stanovnika, a Gaza je dovedena na ivicu gladi. Izrael je optužen i za genocid, što vlasti te zemlje negiraju. CAIR saopštava da je prikupio statistiku pregledom javnih izjava i snimaka, kao i izveštaja, imejlova i onlajn sistema za žalbe. Ova organizacija kontaktirala je ljude o čijim incidentima su izveštavali mediji.
Pogledaj vesti o: Incident,   Vašington

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Incidenti protiv muslimana u SAD-u ‘na rekordnom nivou u 2023.’

Izvor: Danas, 03.Apr.2024

Diskriminacija i napadi na muslimane i Palestince dostigli su rekordan nivo u Sjedinjenim Državama 2023. godine, podstaknuti rastućom islamofobijom nakon izbijanja rata Izraela i Hamasa, podaci su Saveta za američko-islamske odnose (CAIR).

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.