ALBANCI KAMENOVALI SRBE: Traktorima i bagerima blokirali crkvu kod Kline, teško povređen mladić (FOTO)

Izvor: KMnovine.com, 28.Maj.2018, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ALBANCI KAMENOVALI SRBE: Traktorima i bagerima blokirali crkvu kod Kline, teško povređen mladić (FOTO)

Više desetina Albanaca, koji su blokirali prilaz crkvi Svete trojice u Petriču kod Kline kamenovali su Srbe, kojima su kosovski specijalci omogućili prilaz svetinji, prilikom čega je teže povređen Radosav Kizić (22).

   
Povređeni Radosav Kizić (22)    


Njega je kamenica pogodila u glavu i sproveden je u pećku bolnicu, a u incidentu su povređeni >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << i njegov rođeni brat Nemanja (20), kao i predsednik privremenog organa Kline Božidar Šarković.

Ranije tokom dana je više desetina Albanaca, koji su i vozilima sa tri strane blokirali prilaze crkvi, oko podneva posedalo su u crkveno dvorištu ne dozvoljavajući kosovskim policajcima da ih pomere. Zbog nemogućnosti da uđu u crkveno dvorište, tridesetak raseljenih Srba uputilo se potom ispred stanice policije u Klini odakle su u pratnji desetak policijskih vozila i specijalnih snaga policije krenuli put crkve u Petriču.



– Albanci i dalje ne žele da se pomere, već su mnogi od njih posedali oko temelja porušene svetinje kojoj i dalje ne možemo da priđemo – kaže predsednik privremenog organa Kline (nezakonita institucija koju je uspostavila Vlada Aleksandra Vučića kako bi separtističkim organima dala puni legimitet) Božidar Šarković koji se nada da će specijalne jedinice kosovske policije uspeti da sklone okupljene Albance i raseljenim Srbima omogućiti da obeleže seosku slavu iako je svih oko 250 Srba iz sela proterano 1999 godine.

Namera Albanca, po mišljenju proteranih Srba, jeste da ih onemoguće da se vrate svojim ognjištima pogotovu što im već gotovo 19 godina koriste imanja i svu imovinu. Inače, u selu petrič kod Kline od Srba ostala je samo baka Kata Grujić koja se gotovo svakodnevno nalazi na meti lopova.





Kamenovana ambulanta u Suvom Dolu kod Kosovske Mitrovice

Ambulanta u srpskom delu Suvog dola, koji se nalazi na par kilometara od Kosovske Mitrovice ponovo se našla na meti nepoznatih napadača. U noći između nedelje i ponedeljka, kamenicama su polomljena stakla na ulaznim vratima i prozor na ordinaciji, a napadači, kao i u prethodnih nekoliko napada, nisu pronađeni.
Naša ambulanta u Suvom dolu, u kojoj pet dana u nedelji odriniraju lekar i medicinska sestra, često je na meti vandala koji uvek ostaju neotkriveni i nekažnjeni. Poslednji napad desio se februara meseca ove godine, ali su naše prostorije u ovom multietničkom selu bile meta i ranijih godina – kaže za „Novosti“ direktor Doma zdravlja u severnoj Kosovskoj Mitrovici doktor Mirjana Gvozdić.

Slučaj je prijavljen Kosovskoj policiji koja je obavila uviđaj, a istraga je u toku.

Kako Radio Goraždevac saznaje uhapšen je Srbin koji je osumnjičen za navodni ratni zločin počinjen 1999.


  POGLEDAJTE VIDEO:  📽




Nekoliko sati je grupa od tridesetak Srba čekala da im policija omogući da priđu Crkvi Svete Trojice u Petriču pošto je oko 150 Albanaca blokiralo prilaz ovoj crkvi.
Policija je uspela da napravi prolaz za Srbe povratnike koji su, nakon što su upalili sveće, napustili prostor oko porušene crkve.
Njih su kamenicama gađali Albanci i pogodili ih, uprkos jakim policijskim snagama. Radoslav Kizić je povređen u predelu glave i prebačen je u bolnicu u Peći gde mu se ukazuje lekarska pomoć.

Crkva Svete Trojice nalazila se u Petriču nedaleko od Kline, na putu Peć-Priština. Sagrađena je 1992. godine kao zadužbina porodice Karić. Nakon dolaska italijanskih snaga KFOR-a, minirana je u dva navrata krajem juna 1999.

Sramno je što su blokadu puta i napad na Srbe uopšte imali hrabrosti da osude direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, "Srpska lista" i takozvani "ministar" u "vladi" šiptarskih separatista Dalibor Jevtić. jer upravo su oni najzaslužniji zbog porasta šiptarskog nasilja nad Srbima jer ih upravo ohrabruju Briselskim sporazumom predajući im svu nadležnost što oni shvataju kao zeleno svetlo za konačno uništenje Srba na Kosovu i Metohiji jer su svi instrumenti odbrane preostalog naroda na taj način isključeni.  
FB reporter





Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2018 ::    Hvala na interesovanju




Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na KMnovine.com...






Povezane vesti

“Dobrodošlica” kamenicama, povređena trojica Srba (FOTO / VIDEO)

Izvor: Večernje novosti, 28.Maj.2018

Raseljeni Srbi doživeli krvav doček od nekadašnjih komšija u selu Petrič, opština Klina u Metohiji. Povređena trojica, Radosav Kizić (22) zbrinut u pećkoj bolnici. Privođen Ljubiša Bogosavljević (53) Više desetina Albanaca, koji su blokirali prilaz crkvi Svete trojice...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.