Šta je najbolja konzola 2011?

Izvor: GameInfusion.net, 27.Dec.2011, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je najbolja konzola 2011?

Konzole, na žalost, nisu zastupljene u velikoj meri na našim prostorima, ali je situacija sve bolja. Kako prolazi vreme trenutne generacije konzola, njihove cene će biti sve niže, tako da će i gejmeri iz Srbije imati prilike da probaju remek-dela poput Red Dead Redemption ili Heavy Rain. 
 

 
U ovom tekstu osvrnućemo se na najbolje igre za Playstation 3, Xbox 360 i Nintendo Wii, iz 2011, kako bi odabrali konzolu godine.
  >> Pročitaj celu vest na sajtu GameInfusion.net <<
Nintendo Wii
(Najbolje igre ove godine: Zelda Skyward Sword, Xenoblade Sword)
 
Ako se odlučite za Nintendo Wii imajte na umu da ova konzola nije "sasvim gejmerska", već da je pre reč o sistemu za digitalnu zabavu. Zbog velikog broja igara za decu i celu porodicu ona se izdvaja od konkurencije i definitivno spada u posebnu kategoriju. Zato, ako želite da igrate vrhunske AAA igre, najbolje je da zaobiđete Nintendo Wii.
 
Međutim, ako želite iskustvo kakvo ne postoji na drugim sistemima, onda je ova konzola, koja je pionir kada je kontrola pokreta u pitanju, najbolji izbor za vas.
 
Godine 2011. se dve igre mogu izdvojiti kao najbolje za Nintendo Wii: Zelda Skyward Sword i nelinearni JRPG Xenoblade Chronicles. Bilo je i nekoliko dobrih naslova za digitalno preuzimanje, ali je, ipak, Nintendo kiksirao ove godine.
 

 
Zelda Skyward Sword je prototip savršene igre za Nintendo Wii. Ona je i među najboljim igrama godine. Njen gameplay je raznovrstan, a borba savršen primer idealne upotrebe kontrole pokretima. Veštačka inteligencija je na veoma visokom nivou, tako da ćete imati osećaja da vam protivnici ponekad jednostavno čitaju misli. Ovo je igra koju bi svaki gejmer, bar jednom, trebao da proba.
 
Xbox 360
(Najbolje igre 2011: Forza Motorsport 4, Gears of War 3)
 
Majkrosoftova konzola ove godine nije imala puno ekskluziva, a da nije reč o Kinect naslovima. Ova kompanija je opsesivno zaluđena za novu tehnologiju kontrole pokretima bez igračevog kontakta sa kontrolerom, tako da je akcenat bio upravo na ovakvim igrama.
 
Od, za Kinect specijalizovanih igara, izdvajaju se Dance Centar 2, Sesame Street: Once Upon a Monster, The Gunstringer i Kinect Disneyland Adventures. Međutim, kako je jedna od tih igara vezana za ples, dok su druge dve namenjene deci, za hard-core gejmere bilo je malo ozbiljnih, a zaista dobrih Kinect igara.
 

 
The Gunstringer je pucačina iz trećeg lica za Xbox 360 Kinect koja je duhovita, izgleda ludo i funkcioniše veoma dobro na ovom sistemu. Ovo je i dokaz da je Kinect, iako mlada tehnologija, sposoban za akcione igre i jasna indikacija da "porođajne muke" novog sistema kontrole polako prolaze.
 
Međutim, iako Microsoft pokušava da ustoliči Kinect kao najvažniji element Xbox 360 iskustva, istina je da prava zabava i dalje dolazi sa "tradicionalnim igrama".
 
Najpre XBLA ekskluziva je bilo toliko puno, po veoma korektnim cenama od desetak i više dolara, da većina vlasnika ove konzole još uvek nije uspela da odigra sve odlične naslove iz 2011. Sem fantastičnih igra koje su se pojavile i na PC-u (Bastion, Orcs Must Die) bilo je i nekoliko genijalnih ekskluziva, poput Radiant Silvergun ili Bangai-O HD: Missile Fury (u originalu sa Sega Saturn sistema).
 

 
Što se visokobudžetnih AAA ekskluziva tiče, Xbox 360 je imao 2011. godine možda najbolju trkačku simulaciju ikada, fantastični Forza 4 (podržava Kinect!) i Gears of War 3 koji je ponudio neverovatno bogat gameplay, kako multiplayer, tako i kooperativno.
 
Playstation 3
(Najbolje igre 2011: LittleBigPlanet 2, God of War: Origins, Killzone 3, Infamous 2, Resistance 3)
 
Ako neka kompanija zna koliko su ekskluzive bitne onda je to Sony. I ove godine je bilo puno Playstation 3 ekskluziva zbog kojih se ova konzola bukvalno kupovala. Prednost Sonijevog sistema leži u činjenici da većina AAA naslova izlaze za PS3, a da ponuda ekskluziva jednostavno nema konkurenciju.
 
Godina je za Playstation 3 počela sa fantastičnim LittleBigPlanet 2. Fanovi akcije imali su prilike da koriste Sony Move tehnologiju za vizuelno impresivni i brutalni Killzone 3. Infamous 2 i Resistence 3 su takođe oduševili, dok je God of War: Origins predstavljao još jednu spektakularnu hack’n’slash infuziju epskog pseudomitološkog nasilja i impresivnih deonica.
 

 
Međutim, jedna igra se izdvaja iz gomile fantastičnih naslova. Uncharted 3: Drake’s Deception dokazuje da je Naughty Dog "doktorirao" razvoj igara za Playstation 3. Iako moderna, ona je podsetila svakog gejmera zašto voli igre: to je iskustvo koje je sve izazovnije i zabavnije sa svakim minutog igranja. Dok igrate Uncharted 3 uvek će vas zanimati šta dolazi posle – što je klučni dodatak već savršene formule.
 
I, šta je najbolja konzola 2011. godine?
 
Nintendo Wii predstavlja zaseban "ekosistem igara", pa je, kao i svake godine, iskustvo igranja na ovoj konzoli sasvim drugačije. Ako volite japansku gaming kulturu, onda je ovo najbolja konzola za vas. Takođe, zanimljiv sistem kontrole je idealan za igranje sa porodicom ili devojkom. Ovo je, dakle, pre svega, sistem za digitalnu zabavu, ali ne i hard-core gaming.
 
Xbox 360 preveliki akcenat 2011. godine stavlja na Kinect, odličnu tehnologiju za casual naslove, ali ne za ozbiljniji gaming. Iako nije bilo puno ekskluziva, bilo je jako puno odličnih XBLA naslova – tj. "manjih" i jeftinih, ali prelepih i veoma inovativnih igara, koje su idealna animacija za ubijanje vremena i povremeno igranje. Ako nemate vremena za hard-core gaming, a želite da se povremeno opustite uz zanimljive naslove, onda je Xbox 360 idealan izbor.
 

 
Sledeće godine nas očekuje impresivni The Last of Us za Playstation 3
 
Međutim, ako ste zagriženi hard-core gamer koji uživa u visokokvalitetnoj i visokobudžetnoj digitalnoj zabavi i želi da se igra svaki trenutak svog slobodnog vremena onda nema sumnje da je Playstation 3 najbolji gaming sistem 2011. godine. Velike su šanse da će tako i ostati i 2012. Dobar dokaz za to je, krajem godine najavljen, The Last of Us, sve kreativnijeg i boljeg razvojnog tima Naughty Dog.
 

Nastavak na GameInfusion.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GameInfusion.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GameInfusion.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.