[Spremite pelene] Amnesia: Dark Descent

Izvor: GameInfusion.net, 26.Jul.2011, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

[Spremite pelene] Amnesia: Dark Descent

 

 
Mislim da su horor igre (survival horror koji stvara pravi osećaj straha) među najtežim izazovima za dizajnere igara. Popularni naslovi kao što su F.E.A.R., Resident Evil, Dead Space ili Doom su igre gde ubijate talase i talase raznih čudovišta, i one su dobre na svoj način, ali zaista impresivan rad u ovom segmentu može se videti u igrama sa drugačijim pristupom, kao što su Silent Hill, i neki delovi Thief-a.
 
Dakle, izazivanje određene doze >> Pročitaj celu vest na sajtu GameInfusion.net << emocija, pravog straha i panike, kod recipijenta, može biti izraženije zastupljeno u igrama, nego u horor filmovima, jer igrač interaktivno učestvuje na događaje koji se odvijaju oko njega. Ovde ne govorimo o strahu gde vas, na trenutak, uplaši neki zombi jer je iskočio ispred vas, već o pravom osećaju straha tokom igranja, gde se plašite da otvorite sledeća vrata jer ne znate šta vas očekuje.

Teško je nekoga uplašiti ukoliko se on nalazi siguran u svojoj kući, sedi na udobnoj stolici i gricka omiljenu hranu. Igrača je potrebno uvući u priču i napraviti takvu atmosferu koja će izazvati prave emocije straha, tenzije i panike.


 
Ovo upravo postiže Penumbra serijal od Frictional Games. Njihov debi naslov Penumbra: Overture iz 2007. godine je dobar početak i probijanje leda za igre koje prevazilaze i horor filmove, po atmosferi. Ovde bi trebao da usledi deo teksta gde autor piše o raznim detaljima, pre nego što da svoje mišljenje, ali odmah ću skratiti priču i reći: Amnesia: Dark Descent. Ovaj naslov trijumfuje na horor polju. Igra je uvrnuta, mračna, uznemirujuća i ono što je najbitnije zaista zastrašujuća.
 
U Amnesia: Dark Descent nećete biti u ulozi marinca sa raznim oružjima, niti ćete se boriti protiv raznih čudovišta. Vi ste samo običan momak koji je uvučen u nešto što je izvan njegove moći i razumevanja, a samo jedna opcija postoji kada sretnete neko "čudovište" - beži i sakrij se.

Rešavanje zagonetki je glavna odlika igre i, kao u ostalim Frictional's Penumbra igrama, manipulacija objektima se vrši na način koji vam daje veći osećaj povezanosti sa glavnim likom. Da bi ste otvorili vrata potrebno je da držite levi klik i zatim pomerate miša napred ili nazad, zavisno u kom se smeru otvara objekat.

Glavni protagonista igre je Daniel, koji se budi u mračnim hodnicima Brandenburškog zamka sa težim slučajem amnezije. Na početku, Danijel pokušava da povrati sećanje čitajući beleške koje je navodno sam sebi ostavio u prošlosti. Sećanja su propraćena raznim flashback-ovima koji se pojavljuju niotkuda.

Na samom početku ćete shvatiti da ste na tragu velikog otkrića koje ima mračnu pozadinu.


 
Danijel nema na raspolaganju cool oružija, magije ili neke specijalne moći. Tako da kada vas zaskoči neko čudovište jedino rešenje je da pobegnete i da se sakrijete. Ali, ne možete se večito kriti u senkama zamka. Danijelov slučaj je takav da se on plaši mraka, i ako duže ostane skriven, pa čak i kada se šeta mračnim hodnicima, počeće da paniči i ludi.

Hodanje kroz mračan i jeziv dvorac daje osećaj da će se svakog trenutka dogoditi nešto strašno. Čujete korake koji dolaze niotkuda, vetar koji se iznenada javlja u zatvorenim prostorijama i gasi sveće, nedefinisane glasove koji zovu pomoć... sve ovo doprinosi jezivoj atmosferi igre i pumpa tenziju posle svakog koraka.

Amnesia: Dark Descent će nesumnjivo uzeti svoje mesto među najstrašnijim horor igrama ikada napravljenim. Ako volite igre gde pucate čudovištima u glavu i otkidate im udove sačmarom, ovo nije ostvarenje za vas.

Ovaj tekst je deo serije Spremite pelene koji pokriva značajnije horor igre. Igrajte na svoju odgovornost...
 
Ivan ANTONIJEVIĆ

 

Nastavak na GameInfusion.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GameInfusion.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GameInfusion.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.