Dota 2 iz perspektive LOL igrača

Izvor: GameInfusion.net, 01.Feb.2012, 21:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dota 2 iz perspektive LOL igrača

Dota nikada nije bila deo mog redovnog gejmerskog iskustva. U to vreme mi se nekako nelogičnim činilo da idem u igraonice i tamo ostavljam velike količine novca kada kući imam računar. Zato sam takve naslove igrao sa društvom kada se skupimo na "LAN slumber-party". Tako je bilo i sa Dota. Uglavnom smo je igrali 1v1, ponekad 2v2. Vremenom sam se bolje upoznao sa ovom igrom, ali me ona nikada nije sasvim privukla.
 
Pre godinu i po dana jedan od LAN drugara me je pozvao >> Pročitaj celu vest na sajtu GameInfusion.net << na League Of Legends. Kaže: "ovo ti ja na fazon Dote, igra se online, besplatno je..." Malo mi je trebalo da se navučem: sada imam oko 1300 odigranih partija. Sebe sam smatrao LoL-ovcem for life...
 
Kada je najavljena Dota 2, iskreno, nisam verovao da će Valveova inkarnacija uspeti da me preobrati. Uostalom, očekivao sam samo našmikanu verziju originala. Ipak, posle 26 Dota 2 partija mogu da konstatujem da sam našao novu omiljenu akcionu kliktalicu. Ako vas zanima, skor mi je 14:12, što je valjda i više nego OK za nekog ko nije Dota veteran...


Najpre, što se same produkcije tiče - Dota 2 me je oduševila. Grafika podseća na neki Diznijev ili Pixarov 3D animirani film, ali uz ozbiljniji stil. Animacija i efekti ne zaostaju za grafikom. Neverovatno je šta je Valve izvukao iz vremešnog Source endžina! Za razliku od ostalih "game pogona" koji žderu sistemske resurse kada se nasviraju, Dota 2, u maksimalnim podešavanjima, radi vrhunski i na računarima čiji je zenit prošao pre nekoliko godina. Valve želi da stari fanovi nemaju problema sa pokretanjem igre.
 
Soundtrack je odličan, što je očekivano za sve nove visokobudžetne igre. Na audio planu su me oduševili komentari heroja. Oni konstanto brbljaju, ali ne lupaju nasumično, već govore u skladu sa situacijom na terenu. Heroji komentarišu svaku magiju, a govore različite stvari, zavisno od toga da li ste pogodili ili promašili. Imaju šta da kažu i na temu farmanja, protivnika i ubistava...
 
Svaki heroj ima po par linija, uglavnom hvalisanja i prozivanja, protiv bukvalno svakog heroja. Kada smo uradili matematiku dobili smo cifru od 150 do 200 rečenica, u zavisnosti od situacije, po heroju i sve do jedne su odlično odglumljene.

Ali kakva je igra?
 

 
Igra je dosta sporija od LOL-a. Kretanje heroja je dosta tromo, pogotovo kada treba da se okrenu za 180 stepeni. Partije duže traju (oko 40 minuta, u odnosu na 20-30 minuta LOL-a). Nisu retkost ni sesije od preko sat vremena, što nije mnogo čudno - jer su mape veće nego kod LOL-a.
 
Sama mehanika igranja je drugačija, jer imate mogućnost ubijanja svojih creepova (deny) čime protivniku uskraćujete zlato i iskustvo. LOL ima 18 nivoa za heroje, a Dota 2 čak 25. Primetna je osetna razlika između napretka i brzine sticanja nivoa heroja, koja nije toliko izražena u LOL-u. Takođe, način na koji gradite heroje je potpuno drugačiji. Skoro svaki drugi ili treći item ima aktivaciju, koja je dosta retka u LOL-u. U igri nema teleporta i summoner spellova što Dota 2 čini izbalaniranijom igrom. Ovo se pre svega odnosi na Flash i Ghost koji, u LOL, svakom heroju daju odlične mehanizme za bežanje iz neprijatnih situacija. U Dota 2 toga nema i morate uvek biti oprezni. Porebi za oprezom doprinosi i malo krupniji zum.
 
Najvažnija razlika u odnosu na LOL je što se smrt u Dota 2 skupo plaća, za razliku od LOL gde je ona manji setback. U zavisnosti od vašeg nivoa, za svaku smrt gubite određen procenat zlata. Kada budete oko 20. nivoa i kod sebe imate preko 3000 zlatnika, a niste u mogućnosti da skočite do prodavnice jer nemate teleport, a nazire se timska bitka odmah iza ćoška bićete znatno oprezniji jer ukoliko vas ubiju možete izgubiti i do 1000 zlatnika. Na ovo treba dodati da su itemi u Dota 2 mnogo skuplji nego u LOL-u. Zato je igranje napetije i zahteva više razmišljanja i taktiziranja. Dota 2 je zbog ovoga zrelija igra.


 
Da Valve ima ozbiljne planove na Dota 2 takmičarskoj sceni možemo videti iz njihove Watch opcije. U igri možete bukvalno gledati svaki meč koji se trenutno igra. Dobićete listu svih mečeva koji se odigravaju (za vreme ove zatvorene bete to je oko hiljadu mečeva u svakom momentu) i možete izabrati koji god poželite.
 
Imate 4 različita moda posmatranja meča. U Directed modu igra vam sama prikazuje bitne događaje i borbe. Free Camera mod pruža najviše slobode, a . najbitniji i najbolji mod je Player Perspective. Ovde vidite gameplay igrača: njegov kursor i svaki klik, što podseća na situaciju kada u igraonici stojite igraču iza leđa. Prisutan je i Hero Chase mod, koji kameru zaključava za određenoj heroja.
Dota 2 snima svaki odigrani meč u oblaku, na Valveovim serverima. Prilikom gledanja replaya važe ista pravila kao i za Watch. Ovo je prosto neverovatno. Za svakog od 10 igrača imate Player Perspective, pa pogled možete menjati po volji. Postoji mogućnost preuzimanja svake snimljene partije, bilo da je reč o vašim ili tuđim mečevima. Više nećete morati po Youtubu da gledate filmiće dobrih igrača radi skidanja fazona, jer je sada dovoljno da posetite profil nekog od majstora Dote 2 i da, u match history, pogledate šta vas zanima.
 
Ovak social sistem multiplayer platforme za Dota 2 garantuje stvaranje najjače MOBA zajednice do sada.
 
Na ovo treba dodati da Dota 2 nije regionalno zaključana. Pre početka svakog meča možete da birate na kom serveru želite da igrate. Ponuđena su dva USA servera, EU, Bliski istok i Kina. Naravno ako odete van EU servera imaćete malo veći ping.


Ostaje nepoznato hoće li Dota 2 biti besplatna, ali imajući u vidu konkurenciju, koja je, po pravilu, free-to-play, verovatno će se i Valve odlučiti za ovu varijantu. Trenutno nije poznat ni datum lansiranja otvorene bete.
 
Dota 2 me je oduševila kao najzrelija MOBA igra. Očekivao sam nešto potpuno drugačije, a dobio sam teže i kvalitetnije iskustvo. Deny mehanika, u kombinaciji sa gubitkom zlatnika posle smrti, čini igranje taktičnijim. Poređenje sa LOL se, na kraju, svodi na stvar ukusa (kao multiplayer za Battlefield ili Call of Duty), ali ostaje činjenica da je Dota 2 produkcijski daleko najbolje MOBA igra. Zajedno sa jakom socijalnom platformom i fenomenalnim replay sistemom nema sumnje da će Dota 2 biti među najigranijim multiplayer igrama 2012. godine (i kasnije!).
 
Aleksandar PETKOVIĆ 
 

Nastavak na GameInfusion.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GameInfusion.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GameInfusion.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.