Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Apr.2015, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žarko Čubrilo oslobođen optužbi za zločin u Tenji

Viši sud u Beogradu oslobodio je danas Žarka Čubrila optužbi za ubistvo 11 hrvatskih civila u mestu Tenja, u Slavoniji, 1991. godine.

Tužilaštvo za ratno zločine ima pravo da uloži žalbu na presudu Apelacionom sudu u Beogradu.

Čubrilo, koji je bivši pripadnik Teritorijalne odbrane Tenja, tokom suđenja je tvrdio da je nevin i da nije izvršio krivično djelo koje mu se stavljalo na teret.

Optužnicom Tužilaštva on se teretio da je vatrenim oružjem ubio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << 11 civila, u periodu od 7. jula do kraja avgusta 1991. godine, tako što im je pucao u glavu dok su ih izvodili iz tovarnog dela kamiona.

Tijela Ivana Valentića, Marije Cerenko, Ane Horvat, Katice Kiš, Pere Mamića, Josipa Medveda, Stipe i Evice Penić, Josipa Prodanovića, Vladimira Valentića i Franje Burča do danas nijesu pronađena jer su premještena sa mjesta gde su ubijeni, saopštilo je tužilaštvo nakon podizanja optužnice.

U ovom predmetu, postupak je ranije razdvojen u odnosu na Božu Vidakovića koji je optužen za ubistvo jednog ratno zarobljenika i zlostavljanje i mučnje sedam civila.

Vidakovićje, prema optužnici, protivzakonito zatvorio sedam hrvatskih civila, predao ih nepoznatim osobama koje su ih ubile na poljani iza ulice Branka Radičevića u Tenji.

Njihova tijela su pronađena na lokaciji Betin Dvor, a ekshumirana u februaru 1998. godine.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Oslobođen optužbi za ubistvo civila u Slavoniji

Izvor: Akter, 06.Apr.2015

Viši sud u Beogradu oslobodio je danas Žarka Čubrila optužbi za ubistvo 11 hrvatskih civila u mestu Tenja, u Slavoniji, 1991. godine..Tužilaštvo za ratno zločine ima pravo da uloži žalbu na presudu Apelacionom sudu u Beogradu...Čubrilo, koji je bivši pripadnik Teritorijalne odbrane Tenja,...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.