Makedonska policija bacila suzavac na izbjeglice

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Apr.2016, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonska policija bacila suzavac na izbjeglice

Makedonska policija danas je ponovo bacila suzavac na migrante u Idomeni, javili su lokalni mediji.

Incident na makedonsko-grčkoj granici dogodio se tokom posjete predsjednika Makedonije, Slovenije i Hrvatske, Đorđa Ivanova, Boruta Pahora i Kolinde Grabar Kitarović, prihvatnom centru u Đevđeliji koji je udaljen nekoliko stotina metara.

Suzavac i šok bombe makedonska policija upotrebila je kako bi zaustavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << nekoliko desetina izbjeglica koje su, koristeći ćebad, pokušale da pređu preko bodljikave žice postavljene sa grčke strane granice.

Za sada nema podataka o povrijeđenima u ovom incidentu na zatvorenom graničnom prelazu Idomeni. U nedjelju, prilikom sukoba izbjeglica i makedonske policije, uz korišćenje kamenja, suzavca, šok bombi, gumenih metaka i vodenog topa, povrijeđeno je više od 100 osoba.

Kako su danas prenijeli makedonski mediji, izbjeglički kamp u grčkom pograničnom mjestu Idomeni napustilo je između 800 i 1000 izbeglica.

Po informaciji televizije Telma, u ponedeljak i utorak je iz tog improvizovanog kampa otišlo 15 punih autobusa prema zvaničnim izbjegličkim centrima u sjevernoj Grčkoj i u Pireju, što je najmasovniji odlazak u posljednja dva mjeseca.

Navodi se da su izbjeglice koje su napustile kamp u Idomeni uplašene zbog incidenta koji su se dogodili u nedjelju, kada se veća grupa imigranata sukobila sa makedonskom polcijom, i da strahuju za bezbjednost svojih porodica.

U improvizovanom izbjegličkom kampu u Idomeni ostalo je još oko 10.000 migranata.

Prema dopisniku Telme iz Atine, grčka vlada traži prazne idustrijske prostore oko Soluna i Atine, koje bi mogla brzo da pretvori u privremene izbjegličke centre. Novi centar “Skaramaga” u predgrađu Atine za dva dana je prepunjen izbjelicama iz Pireja, u njemu ima više od 1.000 izbeglica.

Ideja grčke vlade je da obezbijedi dodatnih 20.000 mesta gdje bi mogla da smjesti izbeglice koje se trenutno nalaze u Idomeni, u luci u Pirej (oko 3.800) i na starom aerodromu “Eleniko”, gde ima oko 6.000 izbeglica.

Grčka policija produžila je provođenje strogih kontrola na ulasku u Idomeni, gde je juče privela 17 aktivista i volontere iz više evropskih zemalja, koji su brzo nakon toga oslobođeni. Zadržan je sam jedan Njemac kod koga je pronađen nož.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.