Izvor: B92, 22.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Železnička nesreća u Crnoj Gori

Podgorica -- Crnogorski ministar pomorstva i saobraćaja kaže da je nesreću na železničkoj pruzi Podgorica-Kolašin bilo teško sprečiti.

U jutrošnjoj nesreći poginuo je mašinovođa Ilija Ivezić. Teretni voz kojim je upravljao Ivezić iskliznuo je sa šina u provaliju duboku najmanje 300 metara na pruzi na deonici pruge između Trebešiće i Lutova. Ivezićev pomoćnik Nikola Anđušić je teško povređen i smešten je u Klinički centar Podgorica.

"Na nama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da ne zaboravimo tradicionalnu železničarsku solidarnost i da porodici nastradalog radnika, u svakom slučaju ovaj nenadoknadivi gubitak pokušamo na neki način da ublažimo", kazao je ministar Andrija Lompar novinarima na mestu nesreće.

Lompar je kazao i da ekipe Železnice Crne Gore pokušavaju da što pre osposobe prugu Podgorica-Beograd za saobraćaj, posebno zato što je ta pruga tokom zime praktično bila jedini crnogorski put koji je funkcionisao bez problema. "Iz ovoga ćemo izvući pouku, još ćemo anagažovati ljudi na praćenju čitave trake i to je u ovom trenutku sve što se može obećati ili reći", kazao je ministar.

Železnica Crne Gore je 15. februara uvela posebne bezbednosne mere na deonici pruge između Trebešice i Lutova zbog odrona i ograničila brzinu vozova na najviše 30 kilometara na sat. Posebne mere podrazumevale su i pojačanu čuvarsku službu, stalne kontrole stanja pruge i raporte mašinovođa.

Komisija za uviđaj treba da na osnovu trake iz lokomotive, koja je neka vrsta "crne kutije" u vozu, utvrdi da li je pre nesreće poštovano ograničenje brzine. Prema procenama iz Železnice Crne Gore, pruga je oštećena na dužini od 100 metara, a ponovno uspostavljanje saobraćaja se očekuje sutra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.