Utorak, 22.02.2005.

20:25

Železnička nesreća u Crnoj Gori

Crnogorski ministar pomorstva i saobraćaja kaže da je nesreću na železničkoj pruzi Podgorica-Kolašin bilo teško sprečiti.

Izvor: B92

Default images

U jutrošnjoj nesreći poginuo je mašinovođa Ilija Ivezić. Teretni voz kojim je upravljao Ivezić iskliznuo je sa šina u provaliju duboku najmanje 300 metara na pruzi na deonici pruge između Trebešiće i Lutova. Ivezićev pomoćnik Nikola Anđušić je teško povređen i smešten je u Klinički centar Podgorica.

"Na nama je da ne zaboravimo tradicionalnu železničarsku solidarnost i da porodici nastradalog radnika, u svakom slučaju ovaj nenadoknadivi gubitak pokušamo na neki način da ublažimo", kazao je ministar Andrija Lompar novinarima na mestu nesreće.

Lompar je kazao i da ekipe Železnice Crne Gore pokušavaju da što pre osposobe prugu Podgorica-Beograd za saobraćaj, posebno zato što je ta pruga tokom zime praktično bila jedini crnogorski put koji je funkcionisao bez problema. "Iz ovoga ćemo izvući pouku, još ćemo anagažovati ljudi na praćenju čitave trake i to je u ovom trenutku sve što se može obećati ili reći", kazao je ministar.

Železnica Crne Gore je 15. februara uvela posebne bezbednosne mere na deonici pruge između Trebešice i Lutova zbog odrona i ograničila brzinu vozova na najviše 30 kilometara na sat. Posebne mere podrazumevale su i pojačanu čuvarsku službu, stalne kontrole stanja pruge i raporte mašinovođa.

Komisija za uviđaj treba da na osnovu trake iz lokomotive, koja je neka vrsta "crne kutije" u vozu, utvrdi da li je pre nesreće poštovano ograničenje brzine. Prema procenama iz Železnice Crne Gore, pruga je oštećena na dužini od 100 metara, a ponovno uspostavljanje saobraćaja se očekuje sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: