Završne reči na sudjenju Djordjeviću u julu

Izvor: S media, 20.Maj.2010, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završne reči na sudjenju Djordjeviću u julu

Izvodjenje dokaza na sudjenju penzionisanom generalu MUP Srbije Vlastimiru Djordjeviću okončano je danas pred Haškim tribunalom, a sudije će završne reči optužbe i odbrane saslušati u julu.

Pretresno veće danas je saslušalo poslednjeg svedoka Djordjevićeve odbrane Radomira Milašinovića.

Predsedavajući sudija Kevin Parker zatim je za 13. i 14. jul zakazao završne reči optužbe i odbrane, dajući tužiocima i braniocima rok do 30. juna za ulaganje završnih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << pisanih podnesaka.

General Djordjević optužen je za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca sa Kosova u prvih šest meseci 1999, kada je bio načelnik Resora javne bezbednosti MUP Srbije i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova.

Sudjenje Djodjeviću počelo je u Hagu krajem januara ove godine, a tužioci su izvodjenje dokaza završili u oktobru.

General Djordjević je, posle višegodišnjeg skrivanja, uhapšen 17. juna 2007. godine u Budvi, posle čega su ga vlasti Crne Gore izručile Tribunalu.

U prvom pojavljivanju pred Tribunalom izjavio je da nije kriv za zločine za koje je optužen.

Po istoj optužnici, sud u Hagu je u februaru prošle godine na 22 godine zatvora nepravosnažno osudio bivšeg potpredsednika Vlade SRJ Nikolu Šainovića, generala Vojske Jugoslavije Nebojšu Pavkovića i policijskog generala Sretena Lukića.

Za pomaganje i podržavanje zločina nad kosovskim Albancima, tada su na po 15 godina zatvora osudjeni bivši načelnik Generalštaba VJ Dragoljub Ojdanić i komandant Prištinskog korpusa Vladimir Lazarević.

Svi su na presude uložili žalbe, a apelacioni postupak je u toku.

Milana Milutinovića, koji je 1999. bio predsednik Srbije, Tribunal je pravosnažno oslobodio krivice za zločine nad Albancima.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.