Zakonom protiv huligana

Izvor: Politika, 10.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakonom protiv huligana

Osam godina zatvora kolovođama nasilnih navijača. – Klubovi zbog nereda na utakmici mogu biti kažnjeni i sa milion dinara, a pijani navijači sa 50.000 dinara

Navijačima suparničkih timova biće strogo zabranjeno da se "mešaju", odnosno da jedni prelaze u deo gledališta namenjen drugima. Onaj ko protivnički dres unese na tuđu tribinu i izazove nered, tuču i nasilje, biće kažnjen zatvorom od šest meseci do pet godina, a od jedne do osam godina ako je to učinio u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << grupi, dok kolovođa takve grupe može da bude kažnjen zatvorom od jedne do osam godina. To su novine Predloga izmena i dopuna Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, koji je juče stigao iz vlade u Skupštinu Srbije.

Kako se objašnjava, "mešanje" navijača na utakmicama je često dovodilo do nemilih događaja. Ove iste kazne, umesto dosadašnjih od tri meseca do tri godine, odnosno jedne do pet godina za vođe, važiće za kolovođe i navijače koji su nasilni u dolasku ili odlasku sa utakmice, koji unose zabranjene predmete i zapaljive supstance, oštećuju objekat, opremu i uređaje ili izazivaju nacionalnu, rasnu i versku netrpeljivost. Precizira se da, ako je u neredu neko povređen ili je veća imovina oštećena, sam učinilac mora biti kažnjen zatvorom od šest meseci do pet godina.

Predlagači iz vlade obrazlažu da izmene propisa iz 2003. godine treba da omoguće efikasniju primenu propisa u oblasti "u kojoj može doći do izuzetne društvene opasnosti, do ponašanja pojedinaca i grupa koje je često praćeno lišavanjem života, nanošenjem ogromne materijalne štete i velikim narušavanjem javnog reda i mira", jer su "dosadašnje kazne bile preblage".

Novina bi bila i da kaznama podleže službeno i odgovorno lice koje pri organizovanju sportske priredbe ne preduzme mere obezbeđenja kako bi se onemogućio ili sprečio nered, a na osnovu toga budu ugroženi život i tela većeg broja ljudi ili imovina većeg obima. U tom slučaju, predviđena je kazna zatvorom od tri meseca do tri godine.

Zakonske izmene predviđaju i veće obaveze redara, pa i to da ubuduće treba da spreče unošenje na teren navijačkih rekvizita i simbola većih dimenzija. Dozvoljeno bi bilo unošenje samo šalova, kapa i dresova. Nadzor nad radom redara imaće organizator, a "ako organizator sportske priredbe ne postupi po nalozima Ministarstva a zbog uočenih nedostataka u značajnoj meri može da bude ugrožena bezbednost učesnika sportske priredbe, Ministarstvo može da zabrani održavanje sportske priredbe", navedeno je u Predlogu.

Osim što mora da traži od redara da zabrane pristup pijanim ili drogiranim navijačima, organizator bi bio obavezan da zabrani prodaju i konzumiranje alkohola na udaljenosti od jednog kilometra od terena u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu. U ostalim mestima, imao bi obavezu da zabrani prodaju i upotrebu alkohola na udaljenosti do 300 metara za vreme održavanja sportske priredbe i tri časa pre i posle njenog završetka. Za one koji konzumiraju alkoholna pića suprotno ovim propisima, predviđene su kazne od 30.000 do 50.000 dinara ili zatvor do dva meseca.



Zabrana prisustva utakmici



Po predlogu, predviđene su kazne od 300.000 do 1.000.000 dinara (umesto dosadašnjih 500.000) za sportski savez ili društvo, organizaciju i klub koji ne osiguraju nesmetano odigravanje sportskog događaja, ne nadziru sprovođenje propisanih mera, ne angažuju odgovarajuću redarsku službu i "ne nadziru njen rad". Iste kazne važile bi i za sve koji ne obezbede potrebnu medicinsku službu i ne sarađuju sa nadležnim ministarstvom. Kazna za lice koje je lično odgovorno za incidente i nerede na utakmici bila bi od 20.000 do 50.000 (umesto dosadašnjih 30.000) dok se preduzetnik kažnjava od 200.000 do 500.000 dinara ili kaznom zatvora od dva meseca.

Kako se pokazalo da se nasilničko ponašanje navijača ispoljava i pri odlasku sa utakmice, Predlog izmena zakona kaže da je obaveza gostujućeg kluba da o njima brine i kad napuštaju terene. Dužnost sportskih klubova, po ovim izmenama je i da podstiču pozitivno ponašanje i delovanja igrača i službenih lica pre i posle sportskog događaja i za vreme njegovog održavanja, "jer su neretko igrači i službena lica izvršioci kaznenih dela".

Po već postojećem zakonu, nasilnom navijaču može da se izrekne i zaštitna mera zabrane prisustvovanja određenim utakmicama koja će, po dopunama koje se predlažu, trajati od šest meseci do dve godine, umesto dosadašnje zabrane od tri meseca do godinu dana. Predviđeno je da se "zabranjeni" navijač za vreme održavanja utakmice, u mestu u kome se zatekao, prijavi policijskoj upravi odnosno stanici tog područja i da u njenim prostorijama boravi do završetka sportskog događaja.

Mirjana Nikić

[objavljeno: 10.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.