Zakon o finansiranju Vojvodine mora da prođe i Skupštinu

Izvor: Radio 021, 08.Mar.2015, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o finansiranju Vojvodine mora da prođe i Skupštinu

Zakon o finansiranju Vojvodine dobiće podršku u pokrajinskom parlamentu, ali je potrebno da dobije podršku i u republičkom, izjavio je Bojan Kostreš iz LSV-a.

Prema rečima zamenika predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine, tu je ključna uloga vojvođanske opozicije.

"Tu je ključna uloga vojvođanske opozicije odnosno stranaka koje je čine, jer su one vladajuće u Republici... Taj zakon se mora doneti konsenzusom", istakao je Kostreš za RTS. On je dodao da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je ustavna obaveza bila da taj zakon bude donet još pre šest godina, još 2008. godine, ali da to nije učinjeno do danas.

Kostreš navodi da taj zakon ima podršku i SVM, i da ne očekuje neki problem.

"Možemo da razgovarmo o detaljima, a opozicija će dati svoj stav", napomenuo je Kostreš.

Zakon o finansiranju Vojvodine jedna je od tema razgovora predstavnika vladajuće koalicije u Vojvodini koji su se sastali dva puta kako bi prevazišli sve sporne situacije u pokrajini, a razgovori bi trebalo da budu nastavljeni krajem sledeće nedelje.

"Suština je da posle 14 godina saradnje previše stvari podrazumevamo. Optimista sam i očekujem da rešimo sva sporna pitanja. Vojvođanska vlada i skupština rade sve kako treba i naši razgovori ne ugrožavaju pokrajinsku administraciju", rekao je Kostreš.

On je istakao da je pitanje "Vojvodinašuma" i smena direktorke Marte Takač samo najviše artikulisan problem i kapisla koja je pokrenula razgovore.

"U pitanju su principi, razgovaramo o tome, a najmanje je bitno ko će kadrovski voditi 'Vojvodinašume'. Mnogo je važnije da funkcionišemo i da građani Vojvodine nemaju nikakav problem dok se razgovori vode", naglasio je Kostreš.

Razgovara se o neophodnosti ustavno-pravnog poretka Vojvodine, a kadrovska pitanja nisu suština, iako nisu nebitna, objašnjava Kostreš.

Govoreći o predlogu lidera LSV Nenada Čanka o promeni izbornog modela, Kostreš kaže da je ideja da Srbija bude podeljena na pet izbornih jedinica.

"Naša ideja je da i Srbija bude decentralizovana i da se omogući bolja zastupljenost svih delova Srbije u parlamentu. Mi smo razgovarali načelno o tome i nijedna poslanička grupa nije imala negativan stav", istakao je Kostreš.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.