Za ubistvo Ive Pukanića ukupno 150 godina zatvora

Izvor: Politika, 03.Nov.2010, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za ubistvo Ive Pukanića ukupno 150 godina zatvora

Zagrebački sud nije uspeo da utvrdi ni motiv, ni krajnje naručioce zločina

Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb – Krivično veće Županijskog suda u Zagrebu juče je posle devet meseci suđenja šestoricu optuženih za ubistvo direktora „Nacionala” Ive Pukanića i njegovog saradnika Nikole Franjića osudilo na ukupno 150 godina zatvora uz priznanje da sud nije uspeo da utvrdi ni motiv, ni krajnje naručioce ovog ubistva.

Željko Milovanović, kome se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sudilo u odsustvu jer se nalazi u pritvoru u Beogradu, osuđen je na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora, Robert Matanić na 33 godine, Bojan Gudurić na 30, Luka Matanić i Amir Mafalani na po 16 i Slobodan Đurović na 15 godina.

U nedostatku dokaza, sud šestorku ipak nije osudio za udruživanje u zločinačku organizaciju, već za blaži oblik tog dela.

Prema oceni suda, Milovanović je aktivirao eksploziv od kojeg su poginuli Pukanić i Franjić, Robert Matanić je okupio zločinačku grupu, Gudurić je trebalo iz zasede da puca na Pukanića ukoliko ne uspe ubistvo s eksplozivom, Đurović je vršio podsticanje na ubistvo i bio veza sa Sretenom Jocićem – Jocom Amsterdamom – koji je navodno dao 1,5 miliona evra za likvidaciju. Luka Matanić i Mafalani su pomagali u njenom izvođenju.

Sudsko veće, međutim, nije utvrdilo naručioce zločina, kao ni njegov pravi motiv, a nije dokazano ni da je Sreten Jocić oformio zločinačku organizaciju za izvođenje likvidacije.

Prema tvrđenju Uskoka, Pukanić je ubijen da bi se sprečio u nameri da hrvatskim i medijima u regionu saopšti važne informacije oko aktivnosti kriminalnih grupa.

Dok je motiv zločina ipak ostao nejasan, motiv njegovih izvođača je koristoljublje, o čemu je sudija Ivana Kršul obrazlažući presudu rekla:

„Jasno je da naručilac postoji, a kad ima njega ima i motiva. Moguće je da je povod za ubistvo Ive Pukanića bilo njegovo pisanje, ali to nije utvrđeno. Jasno je da je naručilac ubistva imao izuzetne lične razloge, jer je bio voljan da za ubistvo plati 1,5 milion evra.”

Izricanje presude osuđeni su saslušali bez pokazivanja emocija, a njihovi advokati su najavili da će uložiti žalbe.

Ivo Pukanić i Nikola Franić ubijeni su 23. oktobra 2008. eksplozijom bombe postavljene u skuteru na parkiralištu nedeljnika „Nacional”.

R. Arsenić

objavljeno: 04.11.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.