ZAPLENA UBIJA MAFIJU

Izvor: Kurir, 04.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAPLENA UBIJA MAFIJU

Naši policajci priželjkuju američki model u kojem DEA od narko-dilera oduzima i prodaje vile, jahte i avione i od toga se finansira

BEOGRAD - Model američke policije za suzbijanje droge DEA, koja sama ostvaruje prihode upravljenjem nad zaplenjenom imovinom od narko-dilera, nesumnjivo je najbolji način za suzbijanje narkomanije, tvrde naši stručnjaci iz te oblasti. Novi zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom, koji će se pred srpskim poslanicima naći u martu sledeće >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << godine, konačno bi mogao doneti takvu pogodnost i našoj policiji.

Šef beogradskog odseka za suzbijanje narkomanije Lambe Đojrelijevski otvoreni je pristalica da se oduzimanjem imovine narko-dilerima i njihovim saučesnicima najefektnije rešava problem.

- Američki policajci koji su bili upoznati sa „slučajem Zarubica“ i količinom narkotika i imovine stečene tim putem bili su razočarani kad su uvideli da bar deo tog bogatstva neće pripasti našim službama da osavremene svoj rad. Njihova DEA na jednoj strani daje dokaze za krivično gonjenje, i to je jedan postupak, a s druge strane oduzima i raspolaže imovinom koja je stečena prodajom droge. Tad sam i čuo za slučaj da su čak u jednoj američkoj državi preuzeli rukovođenje nad polovinom legalne javne kuće jer bila u vlasništvu narko-dilera. Posle su prodali to suvlasništvo i novac ubacili u svoj budžet za borbu protiv rasturanja droge.

Od Marka Nicovića, našeg najpoznatijeg eksperta i člana Borda direktora međunarodne policijske asocijacije za droge iz Njujorka, dobijamo još informacija o modelu rada američke DEA.

- Narko-bosovima se bez milosti plene kuće, automobili, jahte, avioni i keš. Trideset odsto ide na njihov račun. Samo prošle godine DEA je prihodovala tri i po milijarde dolara! Imali su 4.100 zaposlenih, a ove godine taj broj iznosi već oko 5.500. Otvorili su svoje agenture u 57 zemalja i sad vi vidite kakva se moć stiče kad se mafija udara po džepu. A kod nas političari odmah bagere na Šilerovu, da sakriju svoje tragove, umesto da to bude samački hotel, na primer, za policajce koji se bore protiv mafije.

I Nicović veruje da će predstojeći zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom biti pun pogodak u borbi protiv mafije, ali ostavlja i neke rezerve kakav će njegov konačan oblik biti.

- Ako bude imao manje retroaktivno dejstvo od 10 do 15 godina, mislim da će se mnogi kriminalci izvući. Političari stalno pokušavaju da nametnu tezu o razlici između kriminalaca i naših tajkuna, valjda da bi spasli ove druge. Plaše se za svoje dalje finansiranje i taj kompromis može da upropasti tu veliku ideju. Ako ćemo pošteno, treba da važi retroaktivno od 1989. godine, pa da vidimo odakle mnogima to enormno bogatstvo stečeno kroz inflaciju i privatizaciju.   

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.