Izvor: B92, 03.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukčević zatražio dostavljanje dokumenata o zločinima

Beograd -- Specijalno tužilaštvo za ratne zločine zasniva svoju strategiju isključivo na medjunarodno-pravnim obavezama zemlje i unutrašnjem zakonodavstvu, izjavio je za B92 portparol Tužilaštva Bruno Vekarić.

Obrazlažući neke od najzanimljivijih od deset tačaka ovog dokumenta, Vekarić je rekao da će Tužilaštvo dvosmerno saradjivati sa Tribunalom u Hagu: "Pristup tužilaštva slučajevima kojima se bavi, određen je jedino i isključivo pravnim i činjeničnim argumentima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << individualne odgovornosti, bez obzira na etničku ili bilo koju drugu pripadnost, bilo počinilaca, bilo žrtava. Tužilaštvo će razvijati konstruktivnu i interaktivnu saradnju sa Tužilaštvom Haškog tribunala, zahtevajući da se veći broj slučajeva prebaci u nadležnost domaćih sudova. Ono će pokretati inicijative, čiji će cilj biti da se putem zakonodavnih rešenja, uklone problemi koji opterećuju rad pravosudnih organa u Srbiji i umanjuju njihovu efikasnost. Posebno će se zalagati za donošenje zakonskih odredaba koji se odnose na zaštitu svedoka, komandnu odgovornost i slično, kao i takozvano davanje glasa žrtvama, pri razmatranju slučajeva, zaštita prava žrtava u slučaju neopravdanih pritisaka", kazao je Vekarić.

Šest dana uoči početka procesa Ovčara pred Specijalnim sudom, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević prelodložio je tužiocu Medjunarodnog krivičnog suda u Hagu Janu Vubenu da se tužilaštvu u Srbiji dostavljaju dokazi i svedočenja pred ovim sudom.

Govoreći o sadržini razgovora Vuben - Vukčević u zgradi Specijalnih organa u Ustaničkoj ulici, Bruno Vekarić nam je rekao da su se oni posebno ticali zaštite svedoka u Srbiji: "Bitno je da će neke stvari biti omogućene, koje se do sada nisu odvijale na našim prostorima, pre svega svedočenje putem video konferencije za neke svedoke, koji su izvan teritorije Republike Srbije i koji se iz određenih razloga plaše da ovde dođu i svedoče. Sada radimo na tome da Tribunal odigra posredničku ulogu u komuniciranju sa tim ljudima. Gospodin Vuben se interesovao o aktivnostima tužilaštva i u predmetu Ovčara. Sve je spremno što se tiče tužilaštva, 9. marta počinje proces za Ovčaru".

B92 saznaje u Tužilaštvu da će se pred većem kojim će predsedavati sudija Vesko Krstajić, 9. marta pojaviti sedam od osam optuženih lica za ratni zločin nad 196 ratnih zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.