Vojvodina preuzela predsedavanje Zajednicom podunavskih regija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2020, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvodina preuzela predsedavanje Zajednicom podunavskih regija

Autonomna pokrajina Vojvodina preuzela je predsedavanje Zajednicom podunavskih regija za 2020. i 2021. godinu. Tokom naredne dve godine, biće domaćin brojnim događajima koji će partnere u okviru Zajednice okupljati oko tema koje se odnose na oblast kulture, transporta i digitalizacije na prostoru dunavskog sliva.

Povodom preuzimanja predsedavajuće funkcije, pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Drakulić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << primio je danas delegaciju predstavnika regionalnih ministarstava Donje Austrije iz oblasti međnarodne saradnje, kulture i transporta predvođenu šefom Odeljenja za međunarodnu saradnju Simonom Ortnerom kako bi sa aktuelnim predsedavajućim definisali elemente budućeg predsedavanja zajednicom.

Tokom sastanka u Pokrajinskoj vladi predložene su brojne teme koje mogu biti deo budućeg predsedavanja. Razgovarano je o saradnji u oblasti kulture, koja uključuje saradnju Srpskog narodnog pozorištaa i Euro Baleta iz Sankt Poltena, razmenu kulturnih poslenika, izložbi i predstava, organizaciju konferencije sa Dunavskim univerzitetom iz Kremsa.

Takođe, najavljeno je otvaranje izložbe o Dunavskom regionu u Sankt Poltenu, na kojoj će učestvovati resorni sekretarijat za kulturu. Saradnja u oblasti transporta uključuje mogućnosti implementacije platformi koje su rezultat rada u okviru projekta Gateway, učešća na konferencijama projekta prekogranične železnice Segedin-Subotica-Baja, te planiranih međunarodnih konferencija u Novom Sadu.

Tokom drugog dana posete, delegacija Donje Austrije je posetila Srpsko narodno pozorište, Galeriju Matice srpske, kao i kulturne stanice Svilara i Eđšeg u Novom Sadu.

Radna zajednica podunavskih regija osnovana je potpisivanjem Zajedničke izjave u Beču 1990. godine, i intezivno radi na promociji razvoja dunavske regije. U njeno članstvo uključene su 23 regije iz 10 podunavskih zemalja i ove godine proslavlja 30 godina postojanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vojvodina preuzela predsedavanje Zajednicom podunavskih regija 2020-2021. godine

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Jan.2020

Vojvodina je preuzela predsedavanje Zajednicom podunavskih regija za 2020. i 2021. godinu, saopštio je danas Biro za odnose s javnošću Pokrajinske vlade...Vojvodina će tako naredne dve godine biće domaćin skupovima te zajednice o kulturi, transportu i digitalizaciji na prostoru zemalja u slivu...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.