Vlast i opozicija treći put o medijima, povišeni tonovi na FPN

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Sep.2019, 03:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlast i opozicija treći put o medijima, povišeni tonovi na FPN

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević rekao je danas, posle sastanka vlasti i opozicije na FPN, na kojem se razgovaralo o biračkom spisku i izbornoj administraciji, da oko toga postoji saglasnost svih prisutnih. Jeste tehnička tema, ali je bilo žustre rasprave, rekao je Antonijević novinarima i dodao da su se učesnici ponovo vratili na temu medija.

"Mislim da postoji spremnost da se organizuje javno slušanje o funkcionisanju i radu REM-a koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << može imati i delove izmene zakona kao rezultat tog javnog slušanja. Znamo da to može zahtevati određeni period, ali jeste jedan od puteva koje vidimo kao izlaz iz situacije koja je u ovom trenutku u medijima", rekao je Antonijević.

On je dodao da su u delu rasprave bili povišeni tonovi, međutim, kaže da se može reći i da se na sastanku došlo do konkretnih i konstruktivnih zaključaka.

"Postoji spremnost i da se razgovara o efektima dijaloga na FPN sa radnom grupom koja je formirana pri Vladi Srbije, koju vodi Nebojša Stefanović, da vidimo na koji način može da se pretoči ono što su teme na FPN pred radnom grupom", rekao je Antonijević.

On je naveo da će poslednja tema biti biračko pravo, a sastanak je zakazan za 19. septembar.

Fakultet političkih nauka u Beogradu i Fondacija za otvoreno društvo organizuju seriju okruglih stolova povodom parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe na proleće 2020. godine.

Prethodnom sastanku koji je održan prošle sedmice nisu prisustvovali predstavnici Saveza za Srbiju i DSS.

PSG za obavezujući dokument o izbornim uslovima

Pokret slobodnih građana saopštio je danas da ubuduće neće učestovati u razgovorima vlasti i opozicije ukoliko se ne ispune dva zahteva - da se sastavi pisani dokument, kojim se vlast obavezuje da će usvojiti i sprovesti preporuke stručnih organizacija, kao i da taj dokument potpišu, i time se obavežu, ministri čiji su resori nadležni za ta pitanja.

Ako ovi zahtevi ne budu usvojeni, PSG neće učestvovati u daljim razgovorima u okviru ovog dijaloga, kao i nijednog drugog bez, kako kažu, aktivnog i neposrednog učešća međunarodne zajednice.

U PSG-u traže da se u roku od 10 dana, sastavi dokument kojim će se vlast obavezati da će usvojiti preporuke koje su podnele stručne organizacije, u skladu sa preporukama OSCE i ODIHR, a koje se odnose na medijsku zastupljenost opozicije na RTS i televizijama sa nacionalnom frekvencijom, finansiranje kampanje, sprečavanje funkcionerske kampanje, rad REM-a i RIK-a i sređivanje biračkog spiska.

Takođe, traže da se na sledeći sastanak vlasti i opozicije pozovu ministri čiji su resori nadležni za sprovođenje usvojenih preporuka, a koji bi se potpisom obavezali da će to ispoštovati.

Tako u PSG-u traže da ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević potpisima preuzmu političku odgovornost za ispunjenje preporuka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Peta runda dijaloga vlasti i dela opozije na FPN: Burna rasprava

Izvor: B92, 09.Sep.2019

Beograd -- U petoj rundi razgovora predstavnika vlasti i dela opozicije na FPN-u tema su bili birački spisak i izborna administracija...Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević rekao je danas, posle sastanka da oko toga postoji saglasnost svih prisutnih. "Jeste tehnička tema,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.