Veljović: Teroristički akt u Bujanovcu

Izvor: Blic, 15.Feb.2010, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veljović: Teroristički akt u Bujanovcu

Policajac Bljerim Mustafa (39), koji je teško povređen u nedelju oko 21 čas u eksploziji bombe podmetnute pod službeni "pežo 205" u Bujanovcu, primljen u beogradski Urgentni centar gde je juče operisan. U eksploziji su povređene i njegova supruga Ljutvije (32) i dve prolaznice H. E. (17) i B. L. (16), koje su nakon pregleda puštene na kućno lečenje.

- Mustafa je uspešno operisan juče po podne i njegov stanje je stabilno - navode u Kliničkom centru Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Direktor Urgentnog centra Vladimir Đukić istakao je da se radi o izuzetno složenim i kompleksnim povredama i naveo da će se uraditi kompletna dijagnostika.

Bljerim i njegova supruga preksinoć su se vraćali kući. Ušli su u automobil, koji je bio parkiran na trotoaru u ulici Jaćima Đošića, i u trenutku kada je Mustafa upalio motor odjeknula je eksplozija od koje je prednji deo vozila potpuno uništen. Policajac je zadobio povrede obe noge, grudi i glave. Supruga Mustafe i dve povređene devojčice odmah su prebačene u Dom zdravlja u Bujanovcu.

- Radi se o devojčicama albanske nacionalnosti, a jedna od njih je iz Lipljana sa Kosova i Metohije došla kod svoje drugarice. Ona se vratila kući - rekao je za "Blic" direktor policije Milorad Veljović i dodao da počinioci terorističkog napada moraju biti uhapšeni.

Istražni sudija Staniša Mihajlović izjavio je da su u eksploziji oštećeni i obližnji automobili i da su popucala stakla na okolnim zgradama.

- Sedeli smo u kući i gledali televiziju kada je nešto odjeknulo. Čuo se samo jak prasak, a na dva prozora su popucala stakla. U tom trenutku nismo ni pretpostavljali šta se desilo. Uplašili smo se i u panici istrčali iz stana, a na ulici je već bilo puno ljudi, i to mladih jer tu u našem kraju ima dosta kafića. Ljudi su posumnjali da je eksplodirao plin u automobilu. Tek posle smo čuli šta se desilo - priča za "Blic" stanovnik Ulice Jaćima Đošića.

Njegova komšinica kaže da je njena svekrva istrčala na terasu i da je videla tela muškarca pored automobila od čega joj je pozlilo.

- Izašli smo iz stana. Ubrzo je došla policija i tada smo saznali da je pod automobil podmetnut eksploziv. Uznemireni smo jer u našem kraju ranije nije bilo eksplozija - kaže ona.

Povređenog policajca juče u 5.30 u Urgentnom centru dočekao je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. Meštani Bujanovca tvrde da je Mustafa nekoliko puta bio meta napada i da je dobijao pretnje od nekih sunarodnika kojima se nije dopadalo njegovo angažovanje u policiji.

- Pre deset godina je ubijen Bljerimov stric Ćemalj Mustafa koji je bio direktor osnovne škole u selu Muhovac, a 2005. godine ranjen je njegov brat Besnik - rekao je Veljović.

Na porodicu Besnika Mustafe nepoznate osobe pucale su 2001. godine i tada su teško povređeni četvorogodišnje dete i majka.

U Bujanovcu je juče bilo mirno. Na mestu eksplozije, koja je nekoliko stotina metara od zgrade opštine, ostao je veći krater.

Specijalizovane ekipe MUP još se utvrđuje koja vrsta eksploziva je podmetnuta.

- Eksploziv je podmetnut na mestu gde ima dosta prolaznika i sreća je da nema više žrtava - rekao je za "Blic" direktor policije Veljović.

Ministar Ivica Dačić je izjavio da je sa lokalnim samoupravama dogovoreno da javni red i mir obezbeđuje multietnička policija, a da se specijalne snage angažuju samo u situacijama kada to nije moguće da oni obave. On je rekao da je sigurno da će "biti povećano prisustvo policije ne samo na jugu Srbije".

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je juče da vojska i policija na jugu Srbije mogu da obezbede stabilnost i miri i da će učiniti sve da nađu počinioca.

Haljimi: Što pre naći počinioce

Predsednik Partije za demokratsko delovanje Riza Haljimi pozvao je juče nadležne da bez politizacije što pre pronađu počinioce incidenta u kome je teško povređen policajac. Haljimi je agenciji Beta rekao da nije dovoljno da se za incident kaže da je teroristički akt, već da je građanima stalo da se utvrdi istina, kao i imena odgovornih.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počela istraga u Bujanovcu

Izvor: RTS, 15.Feb.2010

Policajac Bljerim Mustafa koji je teško povređen u podmetnutoj eksploziji u Bujanovcu, uspešno operisan. Specijalni timovi počeli istragu bombaškog napada. Napadom na policajca uoči Dana državnosti, teroristi poslali jasnu poruku državi. Na to će biti adekvatno odgovoreno, poručio direktor...

Nastavak na RTS...

Napad na policajca novi udarac stabilnosti juga Srbije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Feb.2010

Napad eksplozivnom napravom na Bljerima Mustafu, pripadnika multietničke policije u Bujanovcu, zvaničnici u Beogradu okarakterisali su kao teroristički akt, dok su predstavnici albanske zajednice rezervisani u ocenama ovog događaja.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napad na policajca - teroristički akt

Izvor: Glas javnosti, 16.Feb.2010, 07:01

BEOGRAD - Bljerim Mustafa (39), pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, koji je teško povređen u eksploziji u Bujanovcu, operisan je juče. Napad na njega ministar unutrašnjih poslova i direktor policije Ivica Dačić i Milorad Veljović ocenili su kao teroristički čin. Dačić i Veljović...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.