Izvor: RTS, 23.Jun.2021, 14:41

Velika akcija saobraćajne policije, 2.500 vozača pod dejstvom alkohola ili droge

Tokom međunarodne akcije pojačane kontrole saobraćaja koja je trajala od 16. do 22. juna, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, isključili su iz saobraćaja 2.500 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci i otkrili još 11.779 ostalih prekršaja, saopšteno je iz MUP-a.
Saobraćajna policija isključila je 2.436 vozača iz saobraćaja zbog upravljanja vozilom pod dejstvom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << alkohola, od kojih su 372 zadržana na trežnjenju u službenim prostorijama jer su upravljali vozilom sa više od 1,20 promila alkohola u organizmu.

Čak 80 vozača zatečeno je da upravlja vozilom sa više od dva promila alkohola u organizmu, što predstavlja nasilničku vožnju.
Najveći broj vozača zbog ovog prekršaja isključen je iz saobraćaja u Beogradu (456), dok je u Novom Sadu isključeno 155, a u Subotici 144 vozača, piše u saopštenju.
Kada je reč o upravljanju vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, dodaje se, zbog ovog prekršaja iz saobraćaja su isključena 64 vozača.
Tokom akcije, prosečno je dnevno iz saobraćaja isključivano devet vozača, što je daleko više od proseka koji je beležen od početka godine, kada su na dnevnom nivou iz saobraćaja isključivana četiri vozača, navodi se u saopštenju.
Najveći broj isključenih vozača bio je pod dejstvom kanabisa - 41 odsto, dok je pod dejstvom kokaina bilo njih 20 odsto, navodi se u saopštenju i dodaje da je zbog ovog prekršaja policija najveći broj vozača kaznila u Pančevu (12), u Leskovcu (osam) i u Jagodini (sedam).
Osim pomenutih, saobraćajna policija je tokom akcije otkrila još 11.779 drugih prekršaja i 50 krivičnih dela.
U sklopu ove akcije, koja je istovremeno sprovedena u 30 evropskih zemalja koje su članice organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope), 19. juna po prvi put je realizovana i akcija pod nazivom "Alcohol and Drugs Marathon".
Tada su tokom 24 časa neprekidno bili angažovani svi raspoloživi uređaji za otkrivanje prisustva alkohola i psihoaktivnih supstanci.
Tokom akcije "Alcohol and Drugs Marathon" iz saobraćaja je isključeno 629 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i 12 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, zaključuje se u saopštenju MUP-a.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.