Izvor: RTS, 24.Jun.2021, 05:56

Sa ublažavanjem epidemijskih mera sve više pijanih i drogiranih vozača

Saobraćajna policija Srbije isključila je za nedelju dana oko 2.500 vozača zbog vožnje pod uticajem alkohola ili droge. Prekršaja je, kažu, sve više otkako su mere ublažene i produženo radno vreme ugostiteljima.
Iako je uticaj na rasuđivanje vrlo sličan za razliku od alkohola, vožnja pod dejstvom droga do nedavno nije kažnjavana, makar ne na licu mesta.

Međutim, sada policija ima uređaj uz koji na licu mesta kod vozača može da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << otkrije prisustvo sedam psihoaktivnih supstanci.
Otkako su epidemiološke mere ublažene, policajci otkrivaju sve više vozača u alkoholisanom stanju ili pod dejstvom narkotika.
Žarko Višković kapetan uprava policije Beograd kaže da sigurno i dalje vozači olako shvataju i misle da neće biti problema.
"Samim tim dolazi i do saobraćajnih nezgoda sa težim posledicama kada je vožnja pod uticajem alkohola, i apelujem ovom prilikom na vozače da vode računa ako popiju koju više da ne sedaju za volan", poručuje Višković.
Prošle godine u saobraćaju je zatečeno više od 40.000 pijanih vozača, njih 3.500 izazvalo je nesreće u kojima je poginulo 70 ljudi.
Za pet meseci, samo u Beogradu otkriveno je više od 150 vozača koji su konzumirali drogu.
Damir Okanović iz komiteta za bezbednost u saobraćaju kaže da, kada je u pitanju vožnja pod dejstvom alkohola, zakon prepoznaje nekoliko kategorija u zavisnosti od količine alkohola koja se zatekne u organizmu.
Prema njegovim rečima, kada su u pitanju narkotici ne postoji količina narkotika "od do",  već se utvrđuje samo da li postoji prisustvo ili ne, tako da po pitanju narkotika kazna je kao da imate alkohol od 1,2 do 2 promila.
"Skrećem pažnju mlađim vozačima, koji imaju običaj da koriste narkotike, a njihovi roditelji to ne znaju, da ukoliko budu otkriveni i protiv njih bude pokrenut prekršajni postupak velika je šansa da njihovi roditelji to saznaju. Poziv za sud dolazi preko pošte, njihovi roditelji otvore kovertu da vide o čemu se radi i saznaju ni malo prijatnu činjenicu koja ih neće obradovati, a to je da im dete uživa opojne droge", poručuje Damir Okanović.
Vožnja pod dejstvom narkotika smatra se ozbiljnim prekršajem. Kazna ide od 20.000 do 40.000 dinara ili 30 dana zatvora, tu je i osam kaznenih poena i zabrana upravljanja vozilom narednih šest meseci. Ipak, najteža kazna je nečiji život na savesti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.