VSS traži produženje roka za vraćanje sudija

Izvor: Politika, 23.Avg.2012, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VSS traži produženje roka za vraćanje sudija

Na predlog ministra pravde, Ustavnom sudu upućen zahtev da odredi jedinstven rok za raspoređivanje svih sudija koje mogu da se vrate na posao, jer većina još čeka odluku po žalbi

Ministar pravde Nikola Selaković predložio je na sednici Visokog saveta sudstva (VSS), održanoj u sredu, da se Ustavnom sudu Srbije uputi zahtev za produženje roka u kojem treba vratiti na posao neizabrane sudije čije su žalbe usvojene, saznaje „Politika”. Razlog za to je potreba da se na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jedinstven način reši povratak svih neizabranih sudija, jer većina tek očekuje usvajanje žalbe.

Ustavni sud je na dve sednice, održane sredinom jula, usvojio žalbe 303 sudije čije je prigovore pre toga odbio VSS, kome je naloženo da vrati te sudije u roku od 60 dana. To znači da bi VSS morao da završi taj posao do polovine septembra. Međutim, još oko 350 neizabranih sudija podnelo je žalbe tokom jula i avgusta, pa se očekuje da Ustavni sud do kraja oktobra na isti način usvoji i njihove žalbe.

Zato u Ministarstvu pravde smatraju, kako saznajemo, da bi bilo celishodnije da se sačeka ta odluka, kao bi se sagledale i preduzele sve aktivnosti koje su neophodne da bi oko pet do šest stotina sudija ponovo počelo da radi.

Za sada se ne zna tačan broj sudija koje će, posle skoro tri godine od opšteg izbora sudija, biti vraćene u sudove. Naime, članovi VSS-a su odlučivali o 752 prigovora, od kojih je usvojeno nešto više od sto. Od preostalih 650 odbijenih u reviziji reizbora, Ustavni sud je usvojio 303 žalbe, a ostalo je da odluči o još 350 žalbi, koje su tek pristigle.

Mnogi od njih su stekli uslove za penziju ili su se zaposlili ili otvorili advokatske kancelarije, a opet mnogi žele da se vrate u pravosuđe. Zato se u nekim izjavama govori o oko 500 sudija koje će biti vraćene na posao, a u nekim statistikama operiše se s „povratkom 600 otpisanih”.

– Prema našim informacijama, VSS barata brojem od 540 sudija, jer su unapred otpisali one koji su ispunili uslov za penziju i one koji su se zaposlili. Smatramo da jedinstvenom odlukom treba vratiti sve osim onih koji su postali penzioneri i onih koji su osuđeni na kaznu zatvora. Svi ostali moraju da dobiju odluku o izboru i raspoređivanju u odgovarajući sud – kaže Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije.

Upravo je Društvo sudija predložilo ministru pravde da na sednici VSS-a inicira da se od Ustavnog suda zatraži odlaganje izvršenja odluke za prvih 300 sudija.

„S obzirom na to da još nije doneta odluka Ustavnog suda za više od polovine sudija, smatramo da ovo pitanje treba da se reši celovito, na jedinstven način za sve sudije u odnosu na koje će Ustavni sud doneti odluku, i na osnovu odgovarajućih pravila koja bi trebalo da prođu raspravu stručne javnosti”, navodi se u pismu Dragane Boljević, koje je upućeno ministru pravde 17. avgusta, nekoliko dana pred prvu sednicu Visokog saveta sudstva posle odluke Ustavnog suda.

To je bila i prva sednica saveta kojoj je prisustvovao novi ministar pravde Nikola Selaković, jer je član VSS-a po položaju. Njegova inicijativa je usvojena tako što je Ustavnom sudu upućen predlog da donese rešenje kojim će produžiti rok za izvršenje svoje odluke, saglasno odredbi člana 104. Zakona o Ustavnom sudu, koji predviđa takvu mogućnost.

– Kada se vraćaju sudije, potrebno je vratiti i određeni broj službenika u sudove. Sve to zahteva jasnu finansijsku konstrukciju. Mnoge sudije su konkurisale za po desetak sudova. Treba imati u vidu i da li je određeni sudija radio u krivici, parnici, izvršenjima ili nekoj drugoj materiji, a raspoređivanje neće biti lako i zbog promenjene nadležnosti sudova u novoj sudskoj mreži – objašnjava Boljevićeva.

Sudije će vratiti Visoki savet sudstva, ali Ministarstvo pravde mora tu „operaciju” da isprati organizaciono i finansijski. Zato je zatraženo da Ustavni sud odredi jedinstven rok za sve sudije koje treba vratiti u sudove.

Aleksandra Petrović

objavljeno: 24.08.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.