Počinje rad na vraćanju sudija

Izvor: B92, 22.Avg.2012, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje rad na vraćanju sudija

Beograd -- Za danas najavljen sastanak Visokog saveta sudstva, na kom bi trebalo da počne rad na vraćanju neizabranih sudija na posao.

Podsetimo, Ustavni sud je nedavno zaključio da je odluka da te sudije ne budu ponovo izabrane na funkcije protivna zakonu.

Društvo sudija se tim povodom obratilo ministru pravde Nikoli Selakoviću sa zahtevom da, kao član tog tela po funkciji, pokrene inicijativu da Savet od Ustavnog suda zatraži produženje roka za raspoređivanje neizabranih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sudija.

Donošenje rešenja o produženju roka od 60 dana moguće je saglasno odredbi člana 104. Zakona o Ustavnom sudu, izjavila je Tanjugu predsednica Društva sudija Dragana Boljević. Ona je objasnila da je produženje roka potrebno jer Ustavni sud još nije doneo odluke po žalbama više od polovine neizabranih sudija.

Društvo sudija smatra, kako je kazala, da treba sačekati da sve sudije dobiju odluke jer ovo pitanje treba rešiti celovito i na osnovu određenih pravila koja bi trebalo da prođu raspravu stručne javnosti.

Boljevićeva je navela da je moguće da će se i sadašnji saziv VSS za "tehničke razgovore" sastajati sa sudijama pojedinačno o njihovom radno-pravnom statusu kako bi utvrdio da li žele da se vrate na posao.

"Društvo sudija smatra da takvi razgovori nisu štetni, ali da su suvišni, jer nisu pravno obavezujuće i da bi VSS trebalo da na posao vrati sve sudije čije je žalbe Ustavni sud usvojio", kazala je Boljevićeva.

Državno veće tužilaca (DVT) je prošle sedmice počelo da poziva na razgovore javne tužioce i zamenike javnih tužilaca, a od pre dva dana radi na sprovođenju odluka Ustavnog suda. To je izazvalo negativnu reakciju Udruženja tužilaca Srbije, koje smatra da se time nastavlja praksa kršenja prava neizabranih tužilaca ocenivši da su razgovori "bez bilo kakvog pravnog osnova" i da se vode "u postupku bez utvrđenih pravila".

Društvo sudija, Udruženje tužilaca i Sindikat pravosuđa i dalje insistiraju na tome da su VSS i DVT izgubili legitimitet i profesionalni kredibilitet i traže da njihovi članovi podnesu ostavke ili budu razrešeni.

Ustavni sud je 11. i 18. jula 2012. godine usvojio žalbe oko 300, od 630 neizabranih sudija, kao i 122 žalbe neizabranih tužilaca i zamenika tužilaca pošto je utvrdio da nije, na pravno valjan način, oborena pretpostavka izbornosti, odnosno da ispunjavaju predviđene uslove stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Visoki savet sudstva o odlukama Ustavnog suda

Izvor: Akter, 22.Avg.2012

Visoki savet sudstva danas počinje sa radom po odlukama Ustavnog suda o vraćanju na posao neizabranih sudija

Nastavak na Akter...

"Jedinstven rok za vraćanje sudija"

Izvor: B92, 22.Avg.2012

Beograd -- Visoki savet sudstva započeo je rad na vraćanju na posao sudija koje nisu izabrane tokom opšteg reizbora krajem 2009. godine...Kako je za B92 rekao ministar pravde i član tog tela Nikola Selaković, Visoki savet sudstva će od Ustavnog suda tražiti da odredi nov, jedinstven rok za vraćanje...

Nastavak na B92...

Selaković: VSS vraća sudije na posao

Izvor: Telegraf.rs, 22.Avg.2012

"Prvi koraci za povratak sudija na posao su napravljeni. Visoki savet sudstva doneo je odluku da anketira sve neizabrane sudije, kako bi utvrdio koliko njih hoće da se vrati na funkciju i koliko para je za to potrebno", kaže ministar pravde u Vladi Srbije

Nastavak na Telegraf.rs...

Ponovni izbor sudija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2012

BEOGRAD -..Visoki savet sudstva (VSS) saopštio je danas da će postupiti u skladu sa odlukama Ustavnog suda, kojima je odlučeno o žalbama 303 neizabrane sudije i izvršiće izbor podnosilaca žalbi...U saopštenju, VSS navodi da će izbor sudija, koji su podneli žalbe, izvršiti primenom Odluke o...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Selaković: Jedinstven rok za vraćanje sudija

Izvor: Akter, 22.Avg.2012

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da će VSS tražiti od Ustavnog suda da odredi nov, jedinstven rok za vraćanje na posao svih sudija koje nisu izabrane

Nastavak na Akter...

Jedinstveni rok za vraćanje sudija na posao

Izvor: NaDlanu.com, 22.Avg.2012

BEOGRAD, 22. avgusta 2012. (Beta) - Visoki savet sudstva počeo je rad na vraćanju na posao sudija koje nisu izabrane tokom opšteg izbora svih sudija krajem 2009 godine, izjavio je u sredu ministar pravde i član Saveta Nikola Selaković... BEOGRAD, 22. avgusta 2012. (Beta) - Visoki savet sudstva...

Nastavak na NaDlanu.com...

Jedinstveni rok za vraćanje sudija na posao

Izvor: Mondo, 22.Avg.2012

Visoki savet sudstva počeo je rad na vraćanju na posao sudija koje nisu izabrane tokom opšteg izbora svih sudija krajem 2009 godine...Ministar pravde i član Saveta Nikola Selaković rekao je televiziji B 92 danas da će Visoki savet sudstva od Ustavnog suda tražiti da odredi novi, jedinstveni rok...

Nastavak na Mondo...

VSS traži novi rok za vraćanje sudija

Izvor: Šumadija Press, 23.Avg.2012, 10:58

Visoki savet sudstva počeo je rad na vraćanju na posao sudija koje nisu izabrane tokom opšteg izbora svih sudija krajem 2009 godine, izjavio je ministar pravde i član Saveta Nikola Selaković.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.