Uvođenje bunjevačkog jezika u službenu upotrebu vraćanje duga pripadnicima ove manjine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2021, 13:36

"Uvođenje bunjevačkog jezika u službenu upotrebu vraćanje duga pripadnicima ove manjine"

Uvođenje bunjevačkog jezika u službenu upotrebu na nivou Subotice je vraćanje duga pripadnicima ove manjine koji su oblikovali grad kroz istoriju, smatraju čelnici ove manjine. Po njima, svako ko se protivi ovoj odluci, protivi se i svim pozitivnim međunarodnim i domaćim propisima u oblasti ljudskih i manjinskih prava.

Prvo kao govor, a zatim i kao jezik, bunjevački je u školama deceniju i po, koliko je trajala i njegova standardizacija. Prvi Bunjevački rečnik izašao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je iz štampe krajem osamdesetih, a u posledjih desetak godina, nakon terenskog istraživanja, i njegovo drugo izdanje. Ovih dana iz štampe treba da izađe prošireno izdanje gramatičkog i pravopisnog priručnika. Prvi korak ka uvođenju bunjevačkog u službene jezike grada, rukvodstvo ove manjine vidi kao novo poglavlje u njihovoj istoriji.

“Bar ja lično sam imala takav osećaj da je to bio odgovor i vraćanje duga Bunjevcima, koji su ovaj grad u velikoj meri i izgradili kao većinsko stanovništvo pre stotinjak godina, koji su utkali svoju kulturu, svoj maternji jezik i sve ono što nas čini posebnim upravo u ovaj grad”- rekla je na danšnjoj konferenciji za novinare predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta Suzana Kujundžić Ostojić.

Stav Grada i države da bunjevački jeste jezik koji treba da bude u službenoj upotrebi, čelnici ove manjine vide kao dokaz poštovanja svih međunarodnih i domaćih propisa koji uređuju ljudska i manjinska prava.

„Svako ko se ovome protivi, ovoj odluci gradske skupštine, u stvari se suprotstavlja ovim dokumentima koji su garant civilizacijskog napretka naše zajednice i onoga što je stremljenje cele civilizacije – a, to je da veliki i moćni zaštite slabije i nejake“, smatra predsednik odbora za službenu upotrebu jezika i pisma Bunjevačkog nacionalnog saveta Veljko Vojnić.

A protive se čelnici hrvatske manjine u Srbiji, navodeći niz argumenata na osnovu kojih je odluka subotičke skupštine, po njima, neutemeljena. Protestne note upućene su i iz zvaničnog Zagreba, a kao meru reciprociteta, nacionalni savet Hrvata zatražio je da hrvatski postane službeni na nivou cele Autonomne pokrajine Vojvodine, te u nekoliko opština i gradova u pokrajini.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Službena upotreba bunjevačkog jezika je vraćanje duga Bunjevcima"

Izvor: B92, 08.Mar.2021

Povodom prošlonedeljne skupštinske odluke da se pristupi promeni Statuta kako bi bunjevački jezik postao četvrti u službenoj upotrebi u Subotici, čelnici Bunjevačkog nacionalnog saveta sazvali su konferenciju za medije na kojoj su se još jednom zahvalili gradonačelniku i odbornicima, prenosi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.