Ustavni sud Srbije usvojio žalbu osobe koja je promenila pol

Izvor: Blic, 08.Mar.2012, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud Srbije usvojio žalbu osobe koja je promenila pol

Ustavni sud Srbije usvojio je danas žalbu osobe koja posle promene pola nije dobila pravo da u matičnoj knjizi promeni ime.

Ustavni sud je utvrdio da se podnosilac žalbe, koji je u matičnoj knjizi po rođenju upisan kao žena, podvrgao operaciji prilagođavanja pola i da živi kao muškarac, ali se u pravnom smislu i dalje tretira kao žena, objavljeno je na sajtu suda.

Sud je utvrdio da je opštinska uprava, donošenjem zaključka o stvarnoj nenadležnosti, povredila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pravo podnosioca ustavne žalbe na dostojanstvo i slobodan razvoj ličnosti.

Sud je opštinskoj upravi naložio da u roku od 30 dana odluči o zahtevu podnosioca ustavne žalbe za promenu podataka o polu u matičnoj knjizi rođenih.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.