Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro Borivoje Bora Ivković

BEOGRAD - U Beogradu je danas u 81. godini umro jedan od naših najznačajnijih biciklističkih radnika, dugogodišnji direktor trke "Kroz Srbiju" Borivoje Bora Ivković.

Bio je veliki zaljubljenik u biciklizam, a njegov rad je utkan ne samo u trku "Kroz Srbiju", nego i u ceo biciklistički sport Balkana, nekadašnje Jugoslavije i Srbije.

Ivković je učestvovao u osnivanju, a kasnije bio i prvi sekretar kluba "Hajduk Veljko" u Negotinu (od >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 1954. do 1963.). Za predsednika Biciklističkog saveza Srbije izabran je 1963. i na toj dužnosti ostao je do 1973.

Govorio je da je imao sreću da je prve kontakte sa biciklističkim sportom imao u vreme zlatnog doba, kada je trka "Kroz Jugoslaviju" bila veliki sportski događaj, a biciklisti istinski sportski junaci, kako ih je zvao"heroji drumova".

To ga je i inspirisalo da 1963. obnovi trku "Kroz Srbiju" koja je vožena dva puta pre Drugog svetskog rata (1939. i 1940.) i postao je prvi predsednik Organizacionog odbora.

Bio ispred vremena

Pravio planove za velodrom

I ove godine vodio je karavan putevima Srbije, praveći planove za 2009. u kojoj će trka "Kroz Srbiju" proslaviti sedam decenija od osnivanja. Bacio se svim žarom i u pravljenje planova za izgradnju velodroma u Beogradu, tvrdeći da mu je žao što sredinom šezdesetih nije bio uporniji i što nije završio pistu na prostoru sadašnje hale Pionir, kada je već bio raščišćen teren.

Direktor trke "Kroz Srbiju" bio je od 1965. do 1974. kada je morao da se povuče, jer su njegov način rada i razmišljanja bili ispred tog vremena. U tom periodu trka "Kroz Srbiju" je postala veoma cenjena u svetu zbog atraktivne staze, dobrih uslova i nagrada i odlične konkurencije.

Ivković se vratio u biciklizam 1993. kada je posustali "Srpski Điro" postavio na točkove, vratio mu sjaj i učinio nekoliko stvari koje će ga zauvek izdvajati iz plejade vrhunskih biciklističkih radnika.

Osavremenio biciklistički sport

Trku "Kroz Srbiju" je pretvorio u zaštitni znak biciklističkog sporta, srpsku robnu marku i, što je možda i važnije, uveo nove, mlade ljude u organizaciju, koju je postavio na savremenim temeljima, povezujući sport, politiku i privredu.

Bio je direktor trke "Kroz Srbiju" sve do 2003. da bi od 2004. do smrti radio kao predsednik Skupštine trke "Kroz Srbiju".

Za počasnog predsednika Biciklističkog saveza Srbije Ivković je izabran 2002.

I ove godine vodio je karavan putevima Srbije, praveći planove za 2009. u kojoj će trka "Kroz Srbiju" proslaviti sedam decenija od osnivanja. Bacio se svim žarom i u pravljenje planova za izgradnju velodroma u Beogradu, tvrdeći da mu je žao što sredinom šezdesetih nije bio uporniji i što nije završio pistu na prostoru sadašnje hale Pionir, kada je već bio raščišćen teren.

Priznanja nisu izostala

Dobitnik je brojnih najviših društveno - sportskih priznanja i odlikovanja.

Majsku nagradu Srbije dobio je 1989, "Zlatnu povelju grada Atine" za učešće u organizaciji Balkanijade na Rodosu primio je 1976, bio je "Ju menadžer godine" 1995, dobitnik je i "Veteranskog prstena" Udruženja biciklističkih veterana Srbije.

Mesto i datum sahrane Borivoja Ivkovića biće naknadno saopšteni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Umro Borivoje Bora Ivković

Izvor: Kurir, 02.Nov.2008

BEOGRAD, 2. novembra (Tanjug) - U Beogradu je danas u 81. godini umro jedan od naših najznačajnijih biciklističkih radnika, dugogodišnji direktor trke "Kroz Srbiju" Borivoje Bora Ivković. Bio je veliki zaljubljenik u biciklizam, a njegov rad je utkan ne samo u trku "Kroz Srbiju", nego i u ceo biciklistički...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.