Izvor: B92, 10.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni povezani sa "zemuncima"

Beč -- Tri uhapšena austrijska državljanina verovatno su bila povezana sa zemunskim klanom i delovala su i u Beogradu.

Oni se nalaze u pritvoru u Austriji pod optužbom da su rasturali falsifikovani novac, saopštila je austrijska policija. Portparol bečke policije Gerald Hestera izjavio je da je policija u Dubaiju uspela je da spreči puštanje u opticaj falsifikovanih novčanica ukupne vrednosti oko 800.000 dolara.

Prema njegovim rečima, jedan Austrijanac, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je trebalo da preda falsifikovani novac jednom bankaru u Dubaiju, kako bi ga on stavio na bankovni račun, uhapšen je i nalazi se u ekstradicionom pritvoru.

"Protiv tog lica se vodi istraga i u Austriji. Kada će biti izručen Austriji za sada je nejasno", dodao je Hestera.

On je ukazao da su još dva Austrijanca uhapšena, te da se jedan nalazi u pritvoru u Klagenfurtu, na jugu Austrije, a drugi u Minhenu, u Nemačkoj.

Prema njegovim rečima, sva trojica bili su članovi međunarodne bande falsifikatora novca, a pretpostavlja se da se štamparija lažnog novca nalazi u Beogradu.

Jedan trag vodi ka zemunskom klanu, najopasnijoj mafijaškoj bandi na Balkanu, objasnio je Hestera. "Istraga je u punom jeku, u saradnji sa više evropskih zemalja", naglasio je on.

Prema informacijama policije, uhapšeni su falsifikovani novac iz Beograda prebacili u Minhen automobilom iznajmljenim u Nemačkoj, a odatle avionom u Dubai.

Akciju hapšenja, pod nazivom "Operacija cement", pokrenuli su pripadnici austrijske jedinice za borbu protiv narkotika. U istragu se uključila i američka tajna služba.

Jočić: Bez saznanja da su u Crnoj Gori

Ministar policije Dragan Jočić izjavio je da nema informacija o tome da se odbegli članovi zemunskog kriminalnog klana kriju u Crnoj Gori.

On je, posle posete vojnoj bazi u Kopnenoj zoni bezbednosti na jugu Srbije, naveo da postoji stalna komunikacija policija Srbije i Crne Gore i da će njegovo ministarstvo, ako dobije informacije da se odbegli kriminalci kriju u Crnoj Gori, o tome obavestiti crnogorsku policiju.

"Mi ne možemo da delujemo na teritoriji druge države, ono što znam, samo znam iz novina. Jedna je bila informacija, i u novina prošle godine, da se Sretko Kalinić nalazi na primorju, dobili smo informaciju i direktor policije je kontaktirao direktora policije Crne Gore, oni su proverili i radilo se o ličnosti koja vrlo liči na Sretka Kalinica i van toga nemamo nikakva saznanja", kazao je Jočić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.