Uhapšen sudija Trgovinskog suda

Izvor: B92, 26.Sep.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen sudija Trgovinskog suda

Beograd -- Uhapšen je sudija Trgovinskog suda u Beogradu Željko Munjiza pod sumnjom da je kao sudija prekršio zakon u slučaju stečaja BIM Slavije.

Uhapšen je i advokat Nemanja Jolović, a policija sumnja da su Jolović, inače tadašnji stečajni upravnik BIM Slavije, i sudija Munjiza, tada predsednik stečajnog veća BIM-a, 2006. nezakonito odobrili isplatu iz stečajne mase preduzeća, čime su poverioce BIM Slavije oštetili za preko 64 miliona dinara u korist preduzeća >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Ju trejd Železnik" iz Beograda.

Kako navodi policija, osumnjičeni sudija Munjeza je po prethodnom dogovoru sa Jolovićem 23. februara 2006. godine doneo rešenje kojim se bez osnova odobrava isplata iz stečajne mase BIM Slavije Ju trejd Železniku kao pravnom sledbeniku potraživanja Beobanke u stečaju u iznosu od 70 miliona dinara.

On je to uradio iako je znao za nalaz veštaka da ne postoji objekat na kome je uspostavljena hipoteka , što je u suprotnosti sa postojećom pravnom regulativom.

"Upravo izvedena akcija je deo aktivnosti države, koja za cilj ima razračunavanje sa najtežim oblicima kriminala, u prvom redu sa korupcijom i predstavlja najavu još ozbiljnijih aktivnosti na suzbijanju korupcije u našem društvu", izjavio je portparol republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić.

Nemanja Jolović već je optužen da je kao član takozvane stečajne mafije učestvovao u malverzacijama sa firmama u stečaju, među kojima je i BIM Slavija.

Na toj optužnici, pored Jolovića ima još sudija Trgovinskog suda - bivši predsednik tog suda Goran Kljajević i sudija Delinka Đurđević.

Vršilac dužnosti predsednika Trgovinskog suda Stevo Đuranović kaže da će, kao i u slučaju sudija Kljajevića i Đurđevićeve, i privođenje Munjize izazvati veliki šok u sudu.

Grupi od 35 optuženih sudi se pred Specijalnim sudom već duže od godinu i po dana.

Ukinut imunitet sudiji

Skupština Srbije je prethodno danas po hitnom postupku odobrila ukidanje imuniteta Munjizi. Za ukidanje imuniteta sudiji bilo je 196 poslanika uključujući i poslanike Srpske radikalne stranke.

Zahtev Okružnog javnog tužilaštva u Beogradu, pre nego što je stavljen na dnevni red, po hitnom postupku razmatran je na sednici Administrativnog odbora koja je bila zatvorena za javnost.

U zahtevu Okružnog suda u Beogradu navedeno je da je Željko Muniza, postupajući kao predsednik stečajnog veća u predmetu Trgovinskog suda u Beogradu, prekrišio odredbe krivičnog zakona.

Tužilastvo je zatražilo lišavanje slobode jer, kako navode, "postoje opravdane okolnosti koje ukazuju da će boravkom na slobodi uništiti i sakriti dokaze, kao i da će ometati postupak uticajem na svedoke, kao i okolnosti koje ukazuju da će ponoviti krivično delo obzirom da je osumnjičeni sudija Trgovinskog suda u Beogradu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.