Učenici i njihovi roditelji još u strahu

Izvor: Blic, 29.Jan.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenici i njihovi roditelji još u strahu

SMEDEREVO - Tri stotine učenika Osnovne škole „Ilija Milosavljević Kolarac" u Kolarima kod Smedereva zbog ugrožene bezbednosti usled stravične eksplozije parnih kotlova na Savindan ne idu na nastavu. Škola nema grejanja, a toaleti koji su bili u sklopu kotlarnice potpuno su uništeni.

Ivana i Srđan Novković imaju troje dece u prvom, trećem i petom razredu škole „Ilija Milosavljević Kolarac". Ni dan nakon eksplozije ne mogu da se povrate od šoka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
- Nemam ni sna ni mira. Stalno su mi pred očima užasne slike zgarišta i pokidane armature koja je uništila igralište gde moja deca imaju časove fizičkog. Samo pukom srećom je izbegnuta tragedija, ali ni roditelje ni decu još ne napušta strah zbog svega šta je moglo da se dogodi. Hvala Bogu i Svetom Savi što ih je sačuvao - priča Ivana Novaković.

Njen suprug Srđan je odlučan da se hitno utvrdi uzrok eksplozije koja je zamalo Kolare zavija u crno.

- Šta da je eksplodiralo za vreme fizičkog kada deca ovde igraju fudbal jer nemaju fiskulturnu salu. To bi bio masakr. Zato hoću da znam kada su poslednji put kontrolisani kotlovi, da li je glavni ventil popustio, da li su instalacije bile pokvarene, da li je čovek pogrešio - kaže otac troje osnovaca prepun pitanja koja još uvek nemaju odgovore.

Šta je u nedelju izjutra prouzrokovalo eksploziju tri školska kotla, još ne može ni da se pretpostavi. Prema svedočenju domara koji je pola sata pre eksplozije naložio kotlove na ugalj kako bi se škola zagrejala dok ne stignu deca, ništa nije nagoveštavalo da će doći do eksplozije.

- Naložio sam kotlove i otišao da promenim sijalicu na banderi u blizini kotlarnice. Ništa se nije čulo, nikakvo šištanje, nikakav loš znak. Ložač sam 24 godine od kako je napravljena ta kotlarnica. Ne mogu ni da pretpostavim šta je dovelo od ovog užasa - kaže domar Dragoslav Aćimović, koji je posle detonacije prebačen u bolnicu jer nije mogao da se povrati od šoka.

Čak je i republički inspektor za parne kotlove, posle obavljenog uviđaja, zbunjen brzinom kojom se nakon loženja dogodila nesreća, kažu u školi.

- Još ne možemo ništa da kažemo jer istraga traje. Do kraja nedelje znaćemo šta se dogodilo - kratko je rekao Aleksandar Gašić, republički inspektor za parne kotlove koji je naložio direktorki škole da danas preda dokumentaciju o remontu kotlova koji je obavljen u oktobru i novembru prošle godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.