Ubijen sudija Cvejić

Izvor: B92, 21.Mar.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijen sudija Cvejić

Beograd -- Sudija Dragiša Cvejić, na koga je jutros u dvorištu njegove kuće u Knjaževcu bačena bomba, podlegao je teškim povredama.

Predsednik Opštinskog suda u Knjaževcu Dragiša Cvejić preminuo je u Kliničkom centru u Nišu nešto pre 16 sati. Bombu na sudiju Cvejića bacila je, za sada, nepoznata osoba u momentu kada je kretao na posao. Beogradska kriminalistička policija već nekoliko sati u Knjaževcu vrši istragu.

Sudija Cvejić je sa teškim telesnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povredama odmah bio prebačen u niški Klinički centar, gde su se lekari više sati borili za njegov život, kaže za B92 direktor Kliničkog centra u Nišu Srbobran Trenkić.

Privedeno nekoliko lica

Kako B92 saznaje, policija je tokom dana privela nekoliko lica u vezi sa napadom na sudiju Cvejića, a uviđaj u Knjaževcu, koji je trajao nekoliko sati, izvršila je ekipa policajaca iz Beograda. U toku dana, zbog bezbednosti, proverene su prostorije suda ali i stanovi nekih od sudija knjaževačkog suda.

"Sudija je preminuo u 15.15 u toku operacije vaskularnog hirurga i ortopeda. Znači, nakon prvog dela operacije, kada je opšti hirurg zbrinuo povrede trbuha, nastavljena je operacija donjih ekstremiteta i u toku te hirurške intervencije došlo je do iznenadne smrti", kazao je dr Trenkić.

Sudija Dragiša Cvejić, koji je bio predsednik Opštinskog suda u Knjaževcu, jutros je oko sedam sati krenuo na posao kada je u dvorištu njegove kuće eksplodirala bomba.

Lake povrede od gelera zadobile su još tri osobe.

U Knjaževcu, od ranog jutra, mesto napada obezbeđuju jake policijske snage.

Kako Beta prenosi pozivajući se na dobro obavešten izvor, policija je pregledala prostorije Opštinskog suda, kao i stanove svih devet sudija tog suda, kako bi se uverili da li su bezbedni.

Sudija knjaževačkog suda Miodrag Radosavljević izjavio je novinarima da je do sada u nekoliko navrata prećeno i njemu i ostalim sudijama i da su o tome obavestili policiju.

Ovo, međutim, nije prvi napad na sudije u Srbiji.

Pre devet meseci u sudnici Opštinskog suda u Odžacima ubijen je sudija Zoran Cvetanović.

Na njega je, u toku pretresa, iz pištolja pucao Ilija Danilov, nezadovoljna stranka u sudskom postupku.

Pomoćnica ministra za pravosuđe Mirjana Tadić otputovala je u Knjaževac radi normalizacije rada ovog suda, a u skladu sa nadležnostima Ministarstva pravde, saopštilo je to ministarstvo.

"Ministarstvo pravde očekuje da će počinioci ovog dela biti pronađeni u najkraćem mogućem roku", stoji u saopštenju.

Društvo sudija: Nije se reagovalo na pretnje

Društvo sudija Srbije oštro osuđuje ovaj napad, kaže za B92 sudija Omer Hadžiomerović.

"Ponovo se otvara stara tema bezbednosti sudija. Mi smo u Društvu sudija više puta isticali da pre svega ne postoji jedan dobar pravni okvir koji će urediti bezbednost sudija, kako u samom sudu, tako i kada nisu u sudnici", kaže Hadžiomerović.

Osude ubistva

Ministar pravde Srbije Dušan Petrović izrazio je saučešće porodici ubijenog predsednika suda u Knjaževcu. Petrović je rekao da će sve sudije za koje postoji procena ugroženosti dobiti adekvatno obezbeđenje, a da će policija obezbeđivati sud u Knjaževcu.

Predsednica vrhovnog suda Vida Petrović Škero očekuje da će se vrlo brzo pronaći učinioci ovog dela i da će svi raditi na tome da se obezbedi normalno funkcionisanje prevosuđa u Srbiji.

Vršilac dužnosti republičkog javnog tužioca Slobodan Radovanović i tužilačka organizacija Srbije najoštrije osuđuju čin ubistva sudije Cvejića u Knjaževcu kao akt nasilja i terorizma nad državnim institucijama.

Tužilaštvo poručuje i da ovo neće zaplašiti predstavnike državnih institucija i da će se učvrstiti vladavina prava i borba protiv kriminalaca.

On kaže da je ovim događajem pitanje bezbednosti ponovo otvoreno.

"S druge strane, suočeni smo sa, u dobroj meri, opravdanim kritikama na rad sudija i sudova, ali smo svedoci i nekih neodmerenih izjava koje samo podstiču nezadovoljstvo kod građana, neopravdano nezadovoljstvo koje na kraju, u ovakvim slučajevima, dovodi da se napada i na život sudija. Čini nam se da država zaista mora ovaj problem da ozbiljno razmotri i da ga reši sistemski, dakle, da uvede posebne mere", kazao je Hadžiomerović.

On podseća da je Društvo sudija predlagalo da se uvede posebna pravosudna policija koja bi i asistirala kod radnji koje preduzima sud, ali koja bi se brinula i o bezbednosti sudija.

Motiv napada na sudiju Cvejića za sada nije poznat, a Društvo sudija protestuje što nadležni organi nisu adekvatnije reagovali na pretnje kojima je bio izložen neko vreme.

Posle ubistva sudije u Odžacima, ministar pravde Dušan Petrović tražio je pojačanje bezbednosnih uslova sudova i sudija. To je, međutim, bila kratkoročna mera, kaže Hadžiomerović.

Na pitanje da li se kao sudija oseća bezbedno, Hadžiomerović kaže: "To je subjektivna stvar da li se neko oseća ugroženim ili ne. Dakle, ja lično se ne osećam ugroženim, ali to ne znači da problem bezbednosti ne postoji. Sigurno da je takva klima u kojoj dolazi do napada na sudije rezultat opštih društvenih i ekonomskih uslova u kojima živimo".

Društvo sudija, takođe, poziva nadležne da preuzmu odgovornost za nepreduzimanje odgovarajućih mera bezbednosti povodom anonimnih i drugih pretnji sudijama jer one odnose živote sudija ili ih najozbiljnije ugrožavaju, što nije dopustivo u uređenoj državi.

DS osudila napad na sudiju

Demokratska stranka izrazila je danas žaljenje zbog smrti predsednika Opštinskog suda u Knjaževcu Dragiše Cvejića.

DS je od nadležnih organa zatražila da sprovedu istragu koja će utvrditi sve okolnosti napada i da pronađu počinioce.

"Svako nasilje je nedopustivo i država je dužna da zaštiti svakog građanina, a naročito nosioce pravosudnih funkcija i omogući im siguran i nesmetan rad", navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sudija ubijen bombom u dvorištu

Izvor: Blic, 21.Mar.2008

KNJAŽEVAC - Predsednik Opštinskog suda u Knjaževcu Dragiša Cvejić (46) umro je juče popodne od povreda zadobijenih u 7.15 sati, kada je na kapiji njegove kuće u Ulici Koste Racina 5 eksplodirala podmetnuta bomba...Policija je na mestu zločina pronašla tragove DNK, na osnovu kojih se veruje da...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.