Sudija ubijen bombom u dvorištu

Izvor: Blic, 21.Mar.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudija ubijen bombom u dvorištu

KNJAŽEVAC - Predsednik Opštinskog suda u Knjaževcu Dragiša Cvejić (46) umro je juče popodne od povreda zadobijenih u 7.15 sati, kada je na kapiji njegove kuće u Ulici Koste Racina 5 eksplodirala podmetnuta bomba.

Policija je na mestu zločina pronašla tragove DNK, na osnovu kojih se veruje da će biti identifikovan napadač. U istrazi ubistva do sada je privedeno više od 20 osoba, a policija veruje da ima osumnjičenog.



Sutra sahrana u Knaževcu
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Dragiša Cvejić biće sahranjen sutra na lokalnom Zapadnom groblju, rečeno je danas Tanjugu u tom sudu. Sahrana će se održati u 14 časova, dok će komemorativni skup biti održan u 10 sati u Opštinskom sudu, a vanredna sednica Skupštine opštine Knjaževac zakazana je za 11 časova. Cvejić je rođen 1962. godine u Zaječaru, a profesionalnu karijeru započeo je 1988. godine u knjaževačkom sudu. Radio je u Mašinskoj radionici vina na pravnim poslovima, a zatim je otišao u Suvu Reku (KiM) gde je bio sudija za prekršaje. U Knjaževac se vratio 1992. i zaposlio u Industriji motokultivatora i traktora gde je ostao do 1997. godine, a zatim prešao u Pekarsku indsutriju u Knjaževcu. Prvi put je za predsednika Opštinskog suda u Knjaževcu izabran 7. novembra 2001. godine, a smrt ga je zatekla u obavljanju drugog mandata predsednika tog suda. Cvejić je bio oženjen i otac jednog deteta.

Sudija Cvejić je ujutru krenuo na posao. U trenutku kada je otvorio kapiju aktivirana je eksplozivna naprava koja je bila podmetnuta ispod ograde na unutrašnjoj strani dvorišta.

Sudiji su u eksploziji bile povređene noge i stomak dok su od gelera povređeni i prolaznici Dragica Nikolić(48), koja je zadržana na hiruškom odeljenju i Zoran Nikolić(28) i Leonarda Jovanović(6), koji su lakše povređeni.

- Bio sam u dvorištu i začuo strašnu eksploziju - kaže prvi komšija povređenog predsednika suda.

On navodi da je ispred Cvejićeve kuće ugledao veliki dim i začuo kako zapomaže.

- Pritrčao sam mu, a on je ponavljao da ga boli stomak. U tom trenutku je istrčala njegova supruga Vesna, dok je njihov osmogodišnji sin Janko ostao u kući. Podigli smo ranjenog Dragišu. Bio je svestan, ali presavijen od bolova. Leva noga mu je bila skroz iskrivljena. Hitna pomoć je došla posle nekoliko minuta i odvezla ga, a Vesna je krenula za njim - priča sudijin komšija.

Sudiju Cvejića Hitna pomoć prevezla je u nišku Hiruršku kliniku, u koju je primljen u stanju šoka sa izuzetno teškim povredama, bez pulsa i pritiska.

- Geleri ručne bombe naneli su mu više od 50 rana po telu, zbog čega je izgubio dosta krvi. Posle polučasovne reanimacije, sudiju Cvejića je operisao tim stručnjaka - izjavio je za „Blic" načelnik Klinike za opštu hirurgiju profesor doktor Nebojša Đorđević.

Operacija je trajala četiri i po sata, posle koje je stanje sudije Cvejića na kratko bilo stabilizovano, ali zbog teških povreda opasnih po život i dalje je neizvesno.

- U toku operacije konstatovana je povreda jetre na tri mesta. Geleri bombe su na tankom crevu napravili tridesetak povreda. Sudija Cvejić je zadobio i višestruki prelom leve potkolenice, povredu arterija leve potkolenice i povredu žučne kese, koja mu je zbog toga odstranjena - rekao je posle prve operacije doktor Đorđević.

Sudija Cvejić je tada stavljen na aparate za veštačko disanje ali je, nažalost, u 17.15 preminuo tokom operacije noge. Direktor Kliničkog centra Srbobran Trenkić rekao je za „Blic" da je smrt nastupila najverovatnije usled iznenadnog popuštanja rada srca.

Odmah posle eksplozije u Knjaževcu je zavladalo opsadno stanje. Policajci iz Knjaževca i okolnih gradova, od kojih su mnogi nosili pancire, bili su na svakom ćošku. U Knjaževac je stigao i načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Rodoljub Milović, koji rukovodi istragom. Prva mera predostrožnosti policije, deset minuta posle eksplozije, bio je pretres stanova i automobila svih knjaževačkih sudija, a zatim i zgrade Opštinskog suda. Eksplozivne naprave nisu pronađene na drugim mestima.

Mesto eksplozije u Ulici Koste Racine sve vreme je čuvalo jako obezbeđenje, a policija je komšijama naredila da ne izlaze u dvorišta dok se uviđaj ne završi. Uviđaj je počeo u 13 sati, kada su forenzičke ekipe i specijalisti za eksplozivne naprave stigli iz Beograda.

Istovremeno, policija je privela dvadesetak sumnjivih osoba, koje bi mogle da se dovedu u vezu sa napadom na sudiju. Identitet privedenih nije saopšten, a policija pretpostavlja da je bombu podmetnuo neko koga je sudija lično osudio.

Knjaževačke sudije, koje su odmah održale kolegijum, obavestile su policiju da su postojale pretnje upućene Cvejiću, ali i ostalim njegovim kolegama.

- Odmah smo obavestili policiju i uveliko se sprovodi provera i potraga za osobama koje smo naveli. Predsednik suda je radio na istragama i krivičnim predmetima, ali nijedan slučaj nije za izdvajanje ili sumnju - kazao je juče sudija Miodrag Radosavljević.

Niko ne štiti sudije

Sudija Specijalnog suda Radmila Dragičević Dičić kaže za „Blic" da poslednji napad na sudiju u Knjaževcu pokazuje da je „krajnje vreme da se posveti pažnja sistemskom obezbeđenju nosilaca pravosudnih funkcija".

- Ne postoji posebno odeljenje u policiji koje radi na obezbeđenju sudija. Pojedinačno imamo pratnju, ali sveobuhvatno obezbeđenje predstavlja ne samo fizičku zaštitu već i bezbednosnu procenu ugroženosti nekog sudije - navodi sudija Dičić.

Petrović: Nismo znali za pretnje

Ministar Dušan Petrović izjavio je juče da Ministarstvo pravde nije imalo saznanja o ugroženosti predsednika suda Dragiše Cvejića ili drugih sudija u Knjaževcu.

- Sve sudije Opštinskog suda u Knjaževcu za koje postoji procena o ugroženoj bezbednosti dobiće adekvatno obezbeđenje. Ministarstvo pravde je u intenzivnom kontaktu sa policijom u istrazi ubistva sudije Cvejića - rekao je ministar Petrović.

Vida Petrović-Škero, predsednica Vrhovnog suda Srbije, uputila je molbu vlastima i medijima da se uzdrže od izjava koje uništavaju integritet sudstva.

- Najoštrije osuđujemo ubistvo sudije i ukazujemo javnosti i državnim organima da je potrebno pojačati mere obezbeđenja sudija i članova njihovih porodica. Nadam se da će počinioci ovog dela biti pronađeni - rekla je Škero.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.