UNMIK o žutoj kući (1)

Izvor: RTS, 17.Feb.2011, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNMIK o "žutoj kući" (1)

UNMIK je 2003. godine predao Haškom tribunalu nalaze o otmicama i krađi organa otetih Srba. Ovaj dokument se pominje u izveštaju šefa UN Ban Kimuna o kome danas raspravlja Savet bezbednosti. Internet portal Radio-televizije Srbije poseduje čitav dokument.

Prema izveštaju UNMIK-a iz decembra 2003. godine operacija prebacivanja otetih Srba na sever Albanije počela je sredinom 1999. godine, kada je između 100 i 300 osoba oteto i kamionima prebačeno u pritvore u okolinu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kukeša i Tropoje na severu Albanije.

"Ovi ljudi su većinom bili Srbi koji su zatočeni između juna i oktobra 1999. godine. U avgustu 1999. godine, neki od ovih zatočenika (24-100) su sa severa Albanije prebačeni u sekundarne pritvore (privatne kuće i industrijske komplekse) u srednjoj Albaniji, uglavnom oko Burela, koji se nalazi 110 kilometara jugozapadno od Kukeša. Takođe, odvođeni su i u pritvore nedaleko od Piškopeje, 50 kilometara istočno od Burela", navodi se u izveštaju UNMIK-a.

Internet portal Radio-televizije Srbije došao je u posed dokumenta iz decembra 2003. godine, kojim UNMIK obaveštava Haški tribunal o nalazima istrage o otmicama i ubistvima Srba na Kosovu i severu Albanije tokom i neposredno posle sukoba 1999. godine.

Verodostojnost ovog dokumenta su potvrdila dva izvora u Haškom sudu i misiji UN na Kosovu. Haški tribunal nikada nije pokrenuo zvaničnu istragu o navodima iz izveštaja UNMIK-a.

Ovaj dokument se pominje i u izveštaju generalnog sekretara UN Ban Kimuna, o kojem će večeras raspravljati Savet bezbednosti UN.

"UNMIK je još 2003. godine Haškom tribunalu dao informacije i svoje nalaze u vezi sa tim tvrdnjama i da je krajem 2008. i početkom 2009. UNMIK sve pomenute dosijee preneo na Euleks, koji je javno izrazio spremnost da razmotri svaku činjenicu koju bi specijalni izvestilac mogao otkriti", navodi se u izveštaju šefa UN.

Put do Burela

UNMIK, dalje, navodi da su zatočenici koji su odvoženi u centralnu Albaniju ponovo prebacivani, sada u manjim grupama, do privatne kuće, južno od Burela, gde se nalazila improvizovana klinika. Na tom mestu, zatočenicima su odstranjivani organi, posle čega su umirali. Njihovi leševi su zakopavani u okolini. Organi su transportovani do aerodroma Rinas, nedaleko od Tirane (oko 75 kilometara jugozapadno od Burela), i prebacivani u inostranstvo. Među ostalim zatočenicima koji su prebacivani do klinike u Burelu nalazio se i manji broj žena sa Kosova, iz Albanije i istočne Evrope. Poslednja isporuka zatočenika do klinike u Burelu je zabeležena s proleća ili početkom leta 2000. godine.

"Uz zatočenike, koji su u Albaniju dovoženi živi, neutvrđen broj leševa srpskih civila ubijenih na Kosovu je transportovan u Albaniju, gde su zakopani u zabitima", navodi se u dokumentu koji je kosovska misija UN dostavila Haškom sudu.

Ovaj izveštaj je zasnovan na razgovorima sa najmanje osam svedoka, Albanaca iz Crne Gore i sa Kosova, koji su bili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova. Četvorica su direktno učestvovali u transportu najmanje 90 Srba i ostalih do pritvora u severnoj i srednjoj Albaniji. Od njih, trojica su isporučivali zatočenike u kliniku u Burelu, dvojica tvrde da su učestvovali u odnošenju leševa nedaleko od te kuće i jedan tvrdi da je učestvovao u transportu delova tela i organa do aerodroma "Rinas" kod Tirane. Nijedan nije bio direktan svedok medicinskih zahvata.

Prema njihovim izjavama, transport i medicinski zahvati izvođeni su uz znanje ili direktno učešće visoko i srednje rangiranih oficira OVK, kao i doktora sa Kosova i iz inostranstva. Operaciju su podržavale osobe sa vezama sa operativcima albanske tajne policije u vreme prethodnog mandata premijera Saljija Beriše.

"Kuća, u kojoj su navodno odstranjivani organi, nalazi se 14,58 kilometara južno od Burela. Kuća se nalazi na uzvišenju Kurteši, šest kilometara od glavnog puta koji povezuje Burel i Klosi. Skretanje na kaldrmu koja vodi do Kurtešija se nalazi na oko 8,57 kilometara južno od prvog mosta, južno od Burela... Naši izvori su tražili da im se ne objavljuje identitet. Identifikovani su brojevima", navodi se u dokumentu UNMIK-a.

Nastavak sledi...

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.