UBICE DECE NE SMEJU NIKAD NA SLOBODU Na izdržavanju maksimalne kazne u Srbiji trenutno 76 osuđenika

Izvor: Blic, 25.Sep.2017, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UBICE DECE NE SMEJU NIKAD NA SLOBODU Na izdržavanju maksimalne kazne u Srbiji trenutno 76 osuđenika

Inicijativa za uvođenje kazne doživotnog zatvora koju su početkom maja Narodnoj skupštini predali "Blic" i Fondacija "Tijana Jurić" izazvala je reakciju stručne javnosti, u prvom redu pravnika, ali i onih koji se bave resocijalizacijom osuđenika.

"Blic" i Fondacija su tokom prethodnih godinu dana podsećali na sve zločince koji su danas iza zatvorskih rešetaka, a koji su zbog svirepih ubistava nedužne dece, osuđeni na trenutnu maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

- Imamo stav da ona osoba koja oduzme život jednom detetu nema više šta da traži u ovom društvu. Ne možemo dozvoliti da neko ko je ubio dete dođe u situaciju da mu bude smanjena kazna ili da posle odslužene kazne izađe i ponovo počini još gori zločin. Želimo da isključimo svaku mogućnost vraćanja ubica na ulice - rekao je Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić", obrazlažući zalaganje za uvođenje kazne doživotnog zatvora.

Psiholog Maja Novković iz KPZ Sremska Mitrovica koja u tom zavodu radi na tretmanima resocijalizacije osuđenika kaže da pedofila ima u svim profesijama, u svim slojevima društva te da su to uglavnom osobe bliske deci.

- Seksualni prestupnici su uglavnom mlađi i sredovečni muškarci i, ono što govore istraživanja, postoje dva najčešća uzrasta počinilaca - a to su oni koji imaju 17 i 30 godina. Oni koji zlostavljaju decu u proseku su nešto stariji. Broj seksualnih delikata je mnogo veći od onoga što mi znamo iz statističkih pokazatelja. Istraživanja pokazuju da što ranije krenu u krivična dela protiv polne slobode, veća je verovatnoća da će delo ponoviti - kaže Novković.

Razmatrajući pitanje uvođenja kazne doživotnog zatvora, Maja Novković kaže da bi trebalo voditi računa o tome da li će se neko promeniti za 40 godina, ali i da li će kazna delovati preventivno na buduće ubice.

- Realno je da razmišljamo šta da radimo sa onim ljudima koji dođu do kraja kazne, kada treba da ih otpustimo sa izdržavanja iste a mi i dalje procenjujemo da su oni visoko rizični - rekla je Novković.

Psihopatska struktura ličnosti

- Danas nema jednoglasnih nalaza kada je u pitanju uloga psihopatskih crta ličnosti i određenih tipova krivičnih dela. Međutim, kada su u pitanju seksualni delikti i ubistva, postoje određene specifične karakteristike: to su kontrolisana agresivnost, uglavnom krivična dela vrše proračunato i postoji umišljaj. Psihopate češće ubijaju osobe sa kojima nisu bile bliske - kaže psiholog.

Ona objašnjava da je veća verovatnoća da će delo ponoviti oni seksualni prestupnici koji u svojoj ličnosti imaju psihopatsku crtu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.