Izvor: Blic, 18.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U skladištu carine nađeno 30 kilograma heroina

U skladištu carine nađeno 30 kilograma heroina

NIŠ - U carinskom skladištu 'Rapid' u Doljevcu policija i carinici prekjuče su pronašli više od 31 kilograma najfinijeg heroina koji je bio sakriven u ranije oduzetim tekstilnim tubama.

Preciznim merenjem je utvrđeno da je reč o 31.139,70 grama baze heroina takve finoće da bi miksovanjem sa drugim supstancama njegova težina mogla da se uveća pet puta. Procenjuje se da bi ova količina droge na crnom tržištu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mogla da se proda za tri i po miliona evra.

Droga je bila upakovana u 61 paket i sakrivena unutar tuba sa tekstilom koje je policija zaplenila pre tri godine u Vranju u kamionu novopazarskih tablica. U istom kamionu i tada je pronađeno 30 kilograma ovog opijata.

Kako je juče objasnio načelnik niške policije, pukovnik Zoran Stojanović, šokantno otkriće usledilo je nakon operativnih saznanja policije da prvobitno zaplenjena količina nije konačna. Prema tim informacijama, u kamionu, koji je u Srbiju ušao iz Makedonije, bilo je još sakrivene droge.

- Pre tri godine policija je u Vranju u šleperu koji je iz pravca Makedonije išao za Novi Pazar, u specijalno načinjenim bunkerima pronašla 30 kilograma heroina. Tada su uhapšena dvojica Novopazaraca, dok je treći pobegao. Kamion je oduzet, a tekstil koji se prevozio prebačen je u carinsko skladište u Doljevcu. Međutim, naknadno smo došli do saznanja da pronađena količina droge nije konačna i da je ima još u tovaru - objasnio je Stojanović.

Policajci su ponovo pregledali oduzeti šleper, ali ništa nisu našli sve dok nisu pretražili oduzeti tekstil.

Pukovnik Stojanović smatra da naknadno otkrivanje droge nije propust službenika policije i dodaje da je 'neko vispren podelio heroin na dva dela i sakrio ga'.

Upravnik Carinarnice Niš Dragan Bulić ocenio je da je ova akcija uspešno okončana zahvaljujući koordinisanom radu policije i carinika i da je to pravi recept za dalju saradnju.

Policija je najavila da će podneti nove krivične prijave protiv osumnjičenih, kojima je zbog prethodne zaplene, kako nezvanično saznajemo, u međuvremenu izrečena presuda.

B. Janačković Droga je mogla da bude prodata na licitaciji zajedno s tekstilom

Akcija policije i carinika nastupila je u pravom trenutku, jer bi nekoliko stotina kilograma zaplenjenog tekstila uskoro, po zakonu, nakon pravosnažnog okončanja postupka bilo prodato na licitaciji sa ostalom zaplenjenom carinskom robom. Upravnik Carinarnice Niš Dragan Bulić kaže da je droga verovatno i bila sakrivena u tubama tekstila kako bi u slučaju zaplene robe neko ponovo pokušao da dođe do nje.

- Ne verujem da bi se kao kupac tog tekstila na licitaciji pojavio neki slučajni kupac. Verovatno je to i bila namera onoga ko je krio heroin, ali je akcija policije i carine usledila u pravom trenutku - kazao je Bulić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.