Izvor: RTS, 14.Feb.2022, 23:54

U Starom Gracku uznemiravani srpska devojka i mladić

Dvoje maloletnih Srba uznemiravano je večeras u Starom Gracku kod Lipljana, a osoba albanske nacionalnosti, koja ih je uznemiravala, navodno je tražila svoju suprugu. Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da se dogodio novi etnički motivisani napad, što je unelo ogroman strah i uznemirenost među preostale Srbe u tom selu nadomak Lipljana.
Rastimir Dabić, otac napadnute devojke, preneo je da se nepoznati Albanac prvo obratio mladiću i devojci >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na albanskom, a potom izašao iz vozila i krenuo za njima do kuće u koju su pobegli, te počeo da udara u vrata i prozore.

Roditelj srpskog mladića je zatekao nepoznatog muškarca u selu i razgovarao sa njim, preneo je KiM Radio.
"Pitao sam ga - 'Ko si ti?', a on mi je rekao 'Ja sam iz Krajmanovca'. To je u Drenici. Kad sam ga pitao - 'Zašto si ih napao?', on mi je rekao da je mislio da je tu njegova žena, onda se udaljio, a ja sam otišao da vidim kako su deca", rekao je otac mladića koji je "zbog bezbednosti" insistirao da mu se ne objavljuje ime.
Mladić i devojka, kako se dodaje, večeras su dali izjavu u policiji, a njih je obišao i predsednik privremenog organa opštine Lipljan Milan Joksimović, saopštila je Kancelarija za KiM.
U Starom Gracku je ostalo malo srpske omladine. Poslednjih godina je veliki broj mladih napustio selo.
U selu ima tridesetak srpskih domaćinstava u kojima živi stotinak Srba.
Kancelarija za KiM: Etnički motivisani napad izazvao strepnju među preostalim SrbimaKancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da se u Starom Gracku dogodio novi etnički motivisani napad, što je unelo ogroman strah i uznemirenost među preostale Srbe u ovom selu nadomak Lipljana.
"Večerašnji napad izazvao je ogromnu strepnju među preostalim Srbima u Starom Gracku, u kom nikada nisu zarasle rane nakon stravičnog masakra 14 žetelaca", ističe se u saopštenju.
Kancelarija za Kosovo i Metohiju o ovom incidentu obavestiće i specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka.
"Zahtevamo da se napadač otkrije u najkraćem mogućem roku i adekvatno sankcioniše, jer samo to može donekle umiriti Srbe koji su ostali da žive u ovom mučeničkom mestu", ističe Kancelarija za KiM i poručuje da je krajnje vreme da međunarodna zajednica takvom delovanju i albanskim ekstremistima stane na put.
U saopštenju Srpske liste navodi se da je serija incidenata u kojima su žrtve Srbi i SPC na Kosovu i Metohiji kulminirala napadom na srpskog mladića i devojku u Starom Gracku u opštini Lipljan.
Srpska lista najoštrije osuđuje ovaj besomučni napad i poziva nadležne da hitno reaguju i spreče napade na naš narod.
Kako se dodaje, apeluju na međunarodne predstavnike da svojim autoritetom utiču na lidere kosovskih institucija da zaustave napade na Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.