U Haškom tribunalu 14. maja o žalbama Gotovine i Markača

Izvor: Blic, 04.Apr.2012, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Haškom tribunalu 14. maja o žalbama Gotovine i Markača

Apelaciono veće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu sazvalo je za 14. maj usmenu raspravu u predmetu žalbenog postupka za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača. Ante Gotovina

Oni su 15. aprila prošle godine nepravosnažno osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora za ratne zločine nad srpskim civilima u vreme i posle "Oluje".

Kako je danas saopšteno iz Haškog tribunala, po rasporedu rada pre podne će žalbu obrazložiti odbrana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Gotovine, a poslepodne Markačeva odbrana.

Obe odbrane imaće po 90 minuta za svoja izlaganja, a isto vreme dodeljeno je i tužilaštvu za odgovor na žalbe.

Posle tužilaca, odbrane dvojice generala će, ako žele, odgovoriti na izlaganje tužioca za šta svaka ima na raspolaanju po 30 minuta. Predviđena je i mogućnost da se Gotovina i Markač lično obrate sudijama na kraju rasprava, za šta će imati po deset minuta.

Gotovina je u "Oluji" bio komandant Operativne zone Split, a Markač je komandovao specijalnim jedinicama MUP-a Hrvatske.

Apelaciono veće još nije objavilo šta je odlučilo o zahtevu odbrane generala Gotovine za uvođenje novih dokaza u žalbenom delu postupka.

Gotovini advokati zatražili su 4. novembra da se u žalbenom delu postupka uvede 25 novih dokaza, među kojima su i zapisnici sednica Vrhovnog saveta odbrane koje su se održavale u Beogradu za vreme "Oluje", američka diplomatska beleška objavljena putem Vikiliksa i Ekspertni izveštaji američkih oficira.

Ti se dokazi tiču okolnosti odlaska srpskih civila pre, za vreme i nakon "Oluje", karaktera artiljerijskih napada Hrvatske vojske u "Oluji" i Gotovininih ovlašćenja u vezi sa javnim nastupima.

Sa njima dvojicom sudilo se i generalu Ivanu Čermaku koji je posle "Oluje" bio komandant kninskog područja, ali je on oslobođen, a tužilaštvo se nije žalilo na presudu.

Povezane vesti: Uhapšen haški osuđenik Vinko Martinović Štela Hrvatski ministar odbrane: Slavićemo Oluju bez obzira na presudu generalima Bramerc: Nadam se da će hrvatsko društvo sagledati šta se stvarno desilo u "Oluji" "Veritas" očekuje potvrdu presude hrvtaskim generalima za "Oluju" Haški sud odbio zahtev Hrvatske za statusom prijatelja suda

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.