Tužilaštvo traži doživotni zatvor za Karadžića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2014, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo traži doživotni zatvor za Karadžića

Bivši predsednik RS Radovan Karadžić bio je "pokretačka snaga" genocidne kampanje 90-ih kako bi se BiH rešila nesrpskog stanovništva, izjavili su danas u završnoj reči tužioci Tribunala u Hagu.

Kako prenose mediji, tužioci su zatražili maksimalnu kaznu doživotnog zatvora za Karadžića kome se sudi za genocid i druge zločine tokom rata u BiH 1992-95. godine, u kojem je poginulo oko 100.000 ljudi.

Tužilac Alan Tiger (Tieger) je rekao da se Karadžić svojevremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << hvalio svojim namerama da izbriše nesrpsko stanovništvo. "Nakon stotina svedoka, 80.000 stranica transkripata i 10.000 dokaza, politika etničkog čišćenja je napokon razotkrivena. A Karadžić je bio njena pokretačka snaga", rekao je Tiger.

Tužilac Tiger je takođe kazao da genocid ne mora da znači ubistvo i uništenje etničkih grupa nego to može da bude i uništavanje osnova za život neke etničke grupe.

On je takođe rekao da su Karadžićeve teritorijalne ambicije bile ogromne.

"Tvrdio je da područja gde su Srbi bili većinski narod pre Drugog svetskog rata treba da pripadnu njima", naveo je Tiger i podsetio da je tvrdio da Srbi imaju pravo na oko 65 odsto zemlje, "čemu se podsmehivao čak i Slobodan Milošević".

Karadžić se smatra odgovornim i za 43-mesečnu opsadu Sarajeva, tokom koje je poginulo više od 5.000 civila. "Tada je rekao šta će se to dogoditi i to se i dogodilo. Hiljade ubijenih, stotine gradova razoreno, mase ljudi prisilno raseljene", rekao je Tiger u sudnici.

Po njegovim rečima, Karadžić se koristio nasiljem i terorom da bi od multikulturalne BiH stvorio posebnu etničku srpsku državu, a u realizaciju svoje namere krenuo je nekoliko dana pre nego što je Bosna proglasila nezavisnost od Jugoslavije.

Bivši predsednik RS Radovan Karadžić optužen je za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u BiH, od 1992. do 1995. godine.

Karadžić, koji se brani sam, odbacuje autoritet Haškog tribunala jer je, kako tvrdi, oruđe u rukama NATO čiji su vazdušni udari priveli rat kraju, podsećaju mediji. On će svoje završne reči izneti u sredu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za Karadžića traže doživotnu robiju

Izvor: Akter, 29.Sep.2014

Tužioci su pred Haškim tribunalom nazvali lažovom bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, optuženog za genocid..Oni tvrde da njegovo poricanje odgovornosti za masovne zločine nema nikakvu osnovu i zatraže da ostatak života provede u zatvoru...U završnoj reči je tužilac Alan...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.