Traže puštanje pripadnika OVK

Izvor: Blic, 06.Jan.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže puštanje pripadnika OVK

PREŠEVO - Politički lideri Albanaca sa juga Srbije najavili su za danas u 12 sati protesni skup u Preševu zbog hapšenja desetorice pripadnika gnjilanske grupe OVK koji su osumnjičeni za ratne zločine. Oni su najavili da će se protesti održavati svakoga dana sve dok uhapšeni ne budu pušteni na slobodu.

Po nalogu Tužilaštva za ratne zločine, u Preševu i okolini 26. decembra uhapšeni su bivši članovi OVK, zbog sumnje da su od juna do oktobra 1999. godine kidnapovali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 150 civila i na svirep način ubili 51 osobu srpske nacionalnosti. Zbog ratnih zločina, pritvor do 30 dana određen je Agušu Memetiju, Nazifu Asaniju, Ahmetu Asaniju, Fatonu Hajdariju, Sametu Hajdariju, Kamberu Sahitiju, Burimu Fazliuu, Sulejmanu Sadikuu i Feratu Hajdariju, koji se nalaze u zatvoru u Beogradu. Muhamet Nuhio pritvoren je u vranjskom Okružnom zatvoru.

Politički lideri Albanaca sa juga Srbije obratili su se juče pismom medijima u Vranju, u kojem navode da od srpskih vlasti zahtevaju da pritvorenike u zatvoru posete predstavnici bujanovačkog Odbora za ljudska prava i opštine Preševo. Poslanik Riza Halimi i predsednici opština Preševo i Bujanovac Nader Sadiku i Šaip Kamberi u pismu ističu da su pripadnici policije i Žandarmerije prilikom hapšenja osumnjičenih Albanaca upotrebili prekomernu silu.

Vođe Albanaca sumnjaju da su pritvorenici u toku istražnog postupka bili izloženi maltretiranju i zahtevaju da posete osumnjičene za ratne zločine. U pismu se navodi da nisu tačne izjave visokih predstavnika MUP Srbije da su kod osumnjičenih prilikom hapšenja pronađeni oružje i municija.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Protest Albanaca u Preševu

Izvor: B92, 06.Jan.2009

Hapšenje osumnjičenih (Beta, arhiv)..Preševo -- Više od 1.000 Albanaca po drugi put je protestovalo u centru Preševa zbog hapšenja pripadnika tzv. Gnjilanske grupe, optužene za zločine na Kosovu 1999. godine... Predstavnici porodica još jednom su zatražili da uhapšeni budu oslobođeni. Bivši...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.