Utorak, 06.01.2009.

09:34

Protest Albanaca u Preševu

Više od 1.000 Albanaca po drugi put je protestovalo u centru Preševa zbog hapšenja pripadnika tzv. Gnjilanske grupe, optužene za zločine na Kosovu 1999. godine.

Izvor: B92

Default images

Predstavnici porodica još jednom su zatražili da uhapšeni budu oslobođeni. Bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, a sada političar, Orhan Redžepi, izjavio je da će Albanci biti prinuđeni da, osim protesta, preduzmu i druge korake.

Noseći transparente - “Preševska dolina je Kosovo”, “Nato kontrola u Preševskoj dolini”, albanske i zastavu Evropske unije, kao i fotografije uhapšenih - više od 1.000 Albanaca mirno je protestovalo u centru Preševa.

Hašenje desetorice optuženih za ratne zločine na Kosovu, Albanci iz Preševa vide kao pritisak na njih da se isele iz, kako kažu, istočnog Kosova.

Oni tvrde da su optužnice iscenirane. Orhan Redžepi, bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, a sada predsednik Nacionalnog pokreta Albanaca, kaže da su protesti najmanje što su Albanci mogli da učine i da će biti prinuđeni da preduzmu i druge korake, ali nije želeo da precizira koje.

“Mislim da se ovime počelo sa čačkanjem uspavanog lava, samo dobro bi bilo da ga ne ubodu jer bi se od uspavanog pretvorio u ranjenog lava”, ocenio je Redžepi.

Na pitanje B92 kako će ovi protesti uticati na bezbednost na jugu Srbije, Redžepi kaže da Albanci za to ne mogu da snose odgovornost.

“Vlada Srbije, odnosno MUP je kriv za sve ovo što se događa ovde, odgovor tražite od njih”, poručuje on.

Demonstratni su najavili da će nastaviti proteste do ispunjenja zahteva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

18 h

Podeli: