Tragedija u Novom Sadu: Šestoro mladih stradalo u požaru u diskoteci

Izvor: Blic, 01.Apr.2012, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tragedija u Novom Sadu: Šestoro mladih stradalo u požaru u diskoteci

Novi Sad je zavijen u crno ovog prvog aprila. Šestoro mladih života nestalo je u požaru koji je dva sata iza ponoći izbio u diskoteci "Kontrast", a dve osobe su povređene.

13:22 - Vlasnik i dva zakupca diskoteke zadržani u policije

Portparolka Osnovnog suda u Novom Sadu Biljana Lazić izjavila je za "Blic" da su vlasnik i dva zakupca diskoteke "Kontrast" zadržani u novosadskoj policiji.

13:16 - Saopštena imena žrtava

Portparolka Osnovnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << suda u Novom Sadu saopštila je da su identifikovani nastradali Marina Aničić (1987), Tamara Miladinović (1987), Milena Damaci (1986), Zoran Ignjatović (1984), Marko Pavlović (1983) i Renato Vuković (1991).

12:44 - Iskakali kroz prozor toaleta

Prvi rezultati istrage ukazuju da je požar izbio iza bine, na kojoj je u tom trenutku nastupao "Akapulko bend". Čim je izbila vatra kod bine, gosti, kojih je bilo oko 350 u lokalu, uspaničili su se i počeli da beže od plamena. Neki od njih su se spasili tako što su kroz provukli se i izašli kroz prozor toaleta u prizemlju lokala.

Veruje se da je jedna žrtva na taj način pokušala da se spase, ali da se ugušila pre nego što je uspela da izađe kroz prozor toaleta.

Pet žrtava je nađeno zaglavljeno u toaletu na galeriji lokala. Pretpostavlja se da su mladići i devojke tu pokušali da se sakriju od vatrene stihije koja je zahvatila diskoteku.

12:03 - Identifikovane sve žrtve

Identifikovano je svih šest žrtava požara, ali njihova imena još nisu saopštena. Žrtve su identifikovali njihovi roditelji i prijatelji. Reporter "Blica" javlja da uviđaj u lokalu još traje. Ispred "Kontrasta" su četiri policajca, dok tim Nacionalno-kriminalističkog centra iz Beograda obavlja uviđaj.

10:57 - Vatru izazvala pirotehnička sredstva?

Prvi rezultati istrage ne isključuju mogućnost da su vatru izazvala pirotehnička sredstva kojih je bilo u lokalu, što tvrde i brojni posetioci. Pojedini očevici pričaju da je plamen prvo zahvatio draperiju u blizini bine gde su igrale plesačice. Istraga je i dalje u toku.

Petoro od šestoro pogunulih, prema saznanjima "Blica" bili su na galeriji u lokalu, a probali su da se od zaštite od vatre, tako što se se zatvorili u toalet. Jedna žrtva se takođe zatvorila u toalet, ali u prizemlju.

jelena Nedelja, 01. 04. 2012. 09:38

Neregistrovan Korisnik

Ovih sestoro mladih sto je poginulo su ostali zaglavljeni u wc-u, jer se krov obrusio i onemogucio im izlaz. Kazu da je bilo uzasno, panika, strah.

10:31 - Identifikovane četiri žrtve požara Za sada su identifikovane četiri žrtve

Identifikovane su četiri žrtve požara u novosadskoj diskoteci "Kontrast", ali njihova imena neće biti saopštena, dok porodice ne budu obaveštene.

Dežurni istražni sudija Osnovnog suda u Novom Sadu Ana Stamenić izjavila je jutros novinarima da su kod dve žrtve nađena lična dokumenta. Ona je napomenula da se još, sa potpunom sigurnošću, ne mogu saopštiti njihova imena.

Sudija Stamenić je istakla da postoji osnov sumnje da je počinjeno krivično delo izazivanje opšte opasnosti i dodala da se, u okviru istrage o uzrocima te tragedije, u Policijskoj upravi u Novom Sadu nalazi više od 50 osoba radi davanja izjava o požaru, kao i da još nije doneta nikakva odluka o tome da li će neko biti zadržan.

Zao-mi-je Nedelja, 01. 04. 2012. 09:24

Neregistrovan Korisnik

Mnogo mi je zao poginulih..moje saucesce! Zasto nemaju izlazi pomocni u slucaju opasnosti i pozara?! Kako samo jedan izlaz za 300 ljudi? Zar nisu imali protiv-pozarne aparate kad je vatra pocela?!

09:34 - Saučešće predsednika

Nadležni državni organi obavestili su predsednika Republike Borisa Tadića o tragediji. Predsednik je izrazio duboko i veliko žaljenje zbog ove velike nesreće i gubitka života mladih ljudi.

09:14 - Dan žalosti

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić je na mestu nesreće izjavio da će, zbog te velike tragedije koja je zadesila Novi Sad, biti proglašen dan žalosti.

katija Nedelja, 01. 04. 2012. 10:24

Neregistrovan Korisnik

Drugarica mi je u bolnici, bila je sinoc tamo. Pozar je izbio jer su hostese mahale nekim prskalicama, jedna od njih je zavrsila na podu gde su virili kablovi i buknuo je pozar. Kazu da se bukvalno za par minuta tako prosirio da je pao krov i zatrpao deo lokala u kom su nazalost nalazile zrtve.

08:55 - Istraga o požaru ide u dva pravca

Načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da će istraga jutrošnjeg požara u novosadskoj diskoteci "Kontrast" ići u dva pravca - da se utvrdi da li je bilo namere ili su neispravne električne instalacije prouzrokovale tragediju.

Prema svim činjenicama koje su utvrđene na licu mesta, požar je krenuo od bine u toj diskoteci i veoma se brzo širio, rekao je Marić u jutarnjem dnevniku RTS-a.

08:31 - Šestoro mladih stradalo u požaru u diskoteci

Tri devojke i tri mladića, starosti od 17 do 18 godina, najverovatnije su se ugušili od dima, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Predrag Marić.

Prema rečima zamenika načelnika Policijske uprave Novi Sad, Stevana Krstića, "nastradali u požaru su bili zaglavljeni u diskoteci", javio je RTS.

Dežurni istražni sudija Osnovnog suda u Novom Sadu Ana Stamenić izjavila je jutros novinarima da su za sada identifikovane dve žrtve, dok kod ostalih četvoro poginulih nisu nađena lična dokumenta.

U trenutku kada je izbio požar, oko dva časa iza ponoći, u diskoteci "Kontrast" bilo je više od 300 posetilaca, a prema prvim informacijama loše instalacije na bini bile su razlog što je otpočela ova tragedija.

Iako su vatrogasci stigli četiri minuta po pozivu, spasa za šestoro mladih više nije bilo jer se požar proširio izuzetno brzo.

Dve devojke su, prenosi Radio televizija Vojvodine, primljene u Urgentni centar Kliničkog centra Vojvodine. N.D. (1986. godište) prebačena je na odeljenje pulmologije u Sremskoj Kamenici, dok je lakše povrede zadobila tri godine starija V.I.

"Uviđaj i istraga su u toku i biće utvrđeni uzroci velike tragedije, kao i to da li su ispoštovane sve mere i da li je bilo nekih propusta. Ugostiteljski objekat bio je redovno kontrolisan i ranije nisu bile primećene neke tehničke nepravilnosti koje bi mogle da prouzrokuju požar", rekao je Dačić novinarima i izrazio saučešće porodicama nastradalih.

Dačić je dodao da podatak o tome da nije bilo više povređenih, osim dve osobe prema prvim informacijama, govori o tome da je šest poginulih osoba nastradalo ne od vatre, već od dima izuzetno velike koncentracije.

Ministar unutrašnjih poslova je napomenuo da je taj ugostiteljski objekat bio redovno kontrolisan i da ranije nisu bile primećene neke tehničke nepravilnosti koje bi mogle da prouzrokuju požar.

I načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je da ta diskoteka, na uglu Sentandrejskog puta i Partizanske ulice, nije nekakav "divlji objekat" , već objekat koji je redovno kontrolisan.

On je podsetio na to da je ovo treći veliki požar poslednjih nekoliko godina u Novom Sadu, u kome je bilo ljudskih žrtava.

Pre četiri godine u kafiću "Laundž" nastradalo je osmoro mladih, a u hotelu "Putnik" život su izgubile dve osobe.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.