Izvor: Blic, 08.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajkun praćen od Jamajke do Beograda

Ruski tajkun Igor Čurkin, za kojim je raspisana Interpolova poternica Ukrajine, u sredu je uhapšen u Beogradu po povratku sa Jamajke. Čurkin se pod tajnom prismotrom policija nekoliko zemalja nalazio poslednjih mesec dana i samo je čekan povoljan momenat da se izvede akcija njegovog hapšenja, saznaje „Blic".

Ruski tajkun, koji je iz Ukrajine pobegao početkom godine, pre mesec dana primećen je u glavnom gradu Belgije.

- Tamošnja policija došla je do informacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je Čurkin bio na sajmu koju je u Briselu održala njegova firma za proizvodnju autobusa iz ukrajinskog grada Lavova. Ta informacija je do belgijske policije došla sa zakašnjenjem jer je Čurkin u međuvremenu već otputovao za Jamajku. Tamo se pod prismotrom policije nalazio sve vreme, ali do njegovog hapšenja nije došlo jer ta zemlja nema sporazum sa Ukrajinom na osnovu kojeg bi Čurkin bio izručen. Čekalo se da krene sa ostrva i prvo mesto gde je akcija hapšenja mogla da se izvede bio je Beograd. Uhapšen je na Aerodromu „Nikola Tesla" i odmah sproveden kod istražnog sudije koji mu je odredio pritvor do ekstradicije - kaže za „Blic" izvor iz vrha MUP-a.

Poternica za Čurkinom raspisana je na osnovu sudske istrage kojom se jedan od najvećih ruskih tajkuna sumnjiči za brojne malverzacije teške više od 40 miliona evra u privatizaciji Crnomorskog brodogradilišta, inače najvećeg u bivšem SSSR-u. Za vlasništvo nad ovim brodogradilištem trenutno se vodi žestoka borba između nekoliko suprostavljenih strana, na čijem se čelu nalaze najuticajnici ukrajinski bogataši.

Za Čurkina se vezuje još nekoliko velikih afera, od kojih je poslednja vezana za nedavnu zaplenu 500 kilograma kokaina i marihuane na granici sa Mađarskom. Droga je bila sakrivena u klima-uređajima koji bi, kako su spekulisali ruski mediji, trebalo da budu ugrađeni u autobuse koje prozvodi njegova fabrika.

Čurkin je sa mlađim bratom Olegom, za kojim je takođe raspisana Interpolova poternica, iz Rusije u Ukrajinu pobegao sredinom devedesetih godina. Odmah po dolasku u Jekaterinburg, Čurkin je zapao u brojne teškoće.

- Ostao je dužan lokalnim banditima koji su ga stavili na listu za odstrel. Potom se pojavio u Kijevu „go ko pištolj" i odmah razglasio da je uticajni ruski biznismen. Obećao je da će obezbediti rezervne delove za kamione KAMAZ-a. Ušao je u posao, a za koliko je ojadio KAMAZ niko ne zna - pišu ruski mediji.

Oni navode i da je Čurkin potom ušao u novi biznis u čijoj realizaciji su mu pomogli tadašnji visoki ukrajinski funkcioneri.

- Propusnicu u tako visoke krugove, Čurkin je platio parama zarađenim za isporuku nepostojećih rezervnih delova. „Naftagasu" je počeo da isporučuje obojene metale, a za njih je dobijao gas koji je zatim preprodavao ukrajinskim preduzećima - pišu tamošnji mediji i navode da se kroz ovaj posao i u džepove Čurkina i njegovih saradnika slilo nekoliko stotina miliona dolara iz državne kase.

S tim novcem Čurkin je 2003. godine preko svoje firme „Sudmaš prom" kupio 90,25 odsto Crnomorskog brodogradilišta za samo 24,3 miliona dolara. Početkom godine, međutim, generalno tužilaštvo Ukrajine počelo je da ispituje na koji način je Čurkin došao do većinskog vlasništva brodogradilišta. Istragom je otkriveno da je prilikom raspisivanja tendera za prodaju akcija brodogradilišta Čurkin podneo falsifikovani dokument koji potvrđuje da je izdvojio određenu sumu kao kauciju za učešće na konkursu, ali da taj novac faktički nije uplatio.

Borba klanova u Ukrajini

Od početka istrage i bekstva Igora Čurkina počinje i borba klanova za vlasništvo nad Crnomorskim brodogradilištem, čiji se godišnji profit meri u milionima dolara.

- Odlukom suda, početkom avgusta ove godine za direktora brodogradilišta postavljen je Aleksandar Sagadojkov. Njegovim postavljenjem, izvedenim uz pomoć specijalne policijske ekipe, braća Čurkn su izgubila kontrolu nad brodogradilištem. Nekoliko dana kasnije, odlukom skupštine akcionara iz Uprave firme izbačeni su svi predstavnici braće Čurkin. Poslednjom odlukom akcionara, za novog direktora nedavno je izabran čovek Čurkinovog konkurenta Vadima Novinskog - navode mediji.

Advokati Igora Čurkina tvrde da je hapšenje njihovog klijenta izvedeno da bi Novinski stekao kontrolu nad brodogradilištem.

Čeka se dokumentacija

Srpsko pravosuđe obavestilo je kolege u Ukrajini o hapšenju Igora Čurkina.

- Njemu je određen pritvor i kada stigne potrebna dokumentacija ukrajinskih vlasti, u saradnji sa njihovom policijom, Čurkin će biti ekstradiran - kaže izvor „Blica".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.