TRI MRTVA U MINSKOM POLJU

Izvor: Kurir, 24.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TRI MRTVA U MINSKOM POLJU

VIŠEGRAD - Policajci iz Novog Goražda Radoslav Čarapić (34) i Suljo Kurtić (33), i Ranko Simić (46), koordinator Štaba civilne zaštite iz ovom mesta, poginuli su u subotu po podne od protivpešadijske rasprskavajuće mine u selu Mašići, na obali Drine, blizu Novog Goražda, kada su zakoračili u minsko polje! Njihov sugrađanin Nezir Mašić pukom srećom preživeo je eksploziju odskočne mine ''prom 1'', poznate i kao mina ubica, i sa teškim povredama prebačen je u sarajevsku bolnicu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Novo Goražde od subote po podne zavijeno je u crno. Iza trojice poginulih ostalo je šestoro maloletne dece.

Kako su saopštili istražni organi, minu je na obali Drine prvi primetio Nezir Mašić dok je prikupljao staro gvožđe. Odmah je pozvao policiju pa su Čarapić, Kurtić i Simić brzo stigli sa zadatkom da obeleže i obezbede mesto na kome je mina i sačekaju deminere. Na zarasloj obali Drine neko od njih trojice je neoprezno zakoračio u minsko polje, povukao poteznu žicu i mina je eksplodirala... Iako teško povređen, Nezir Mašić uspeo je da uspuže do oboda magistralnog puta i pozove pomoć.

- Brzo smo stigli na lice mesta i zatekli stravičan prizor - tela trojice mrtvih ljudi jedno uz drugo. Počeli smo odmah pretres terena i deminiranje i tada smo našli još jednu neeksplodiranu minu, što govori da je na tom mestu pravo minsko polje - ispričao je Nusret Mašić, vođa deminerskog tima koji je odmah posle eksplozije stigao na obalu Drine. Na nekadašnjim linijama fronta na ovom području i dan-danas, tvrdi zamenik načelnika opštine Novo Goražde, postoje hiljade neeksplodiranih mina u desetinama i stotinama minskih polja. Tomislav Čarapić, rođak poginulog Radoslava, pričao je u subotu na obali Drine da su po okolnim selima hektari i hektari napuštene, u šiblje i trnje zarasle zemlje, na koju zbog straha od zaostalih mina niko ne sme da kroči.

- Za nas ovde rat još nije završen. Krenemo u šumu - strepimo od mina, u livadu - mine, krenemo na Drinu - mine. Izgibosmo od mina. Taman smo počeli živet zajedno, evo - pogiboše zajedno Srbin i Bošnjak... Pomagajte ljudi, spasavajte nas! - vapio je juče na obali Drine Ekrem Bukvica, komšija stradalih.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.