Sutra nastavak suđenja za zločine u selu Ćuška

Izvor: Blic, 10.Apr.2011, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra nastavak suđenja za zločine u selu Ćuška

BEOGRAD - Suđenje Toplici Miladinoviću i još osmorici pripadnika paravojne formacije "Šakali", teritorijalne odbrane i rezervnog sastava policije, optuženim za ubistvo najmanje 44 albanska civila u selu Ćuška kod Peći, 14. maja 1999. godine, biće nastavljeno sutra pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Optužnica, pored Miladinovića, za ratne zločine protiv civilnog stanovništa tereti i Srećka Popovića, Slavišu Kastratovića, Bobana Bogićevića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Zvonimira Cvetkovića, Radoslava Brnovića, Vidoja i Veljka Korićanina i Abdulaha Sokića.

Na početku suđenja, prošle godine u decembru, svi okrivljeni su negirali zločine koji im se stavljaju na teret, kao i pripadanje jedinici "Šakali".

Prema optužnici, prvookrivljeni Miladinović je kao komandant Vojno-teritorijalnog odseka Peć izdao naredbu, sada pokojnom, Nebojši Miniću, vođi jedinice "Šakali", da se u okolnim selima izvrši pretres porodičnih kuća, u cilju navodnog pronalaska i likvidacije naoružanih pripadnika OVK.

Minić zvani "Mrtvi" je, kao komandir voda "Šakali" koji je pripadao VTO Peć, organizovao napad na selo Ćuška 14. maja 1999. godine i izdao naredbu pripadnicima te jedinice da sve civile koje zateknu u kućama primoraju da se okupe u centru sela, a njihove kuće zapale.

Kako je navedeno u otužnici, "Šakali" su prilikom napada na selo Ćuška usmrtili 44 albanska civila, oduzeli više od 125.000 nemačkih maraka, kao i nakit i dragocenosti, a izazivanjem požara uništili više od 40 porodičnih kuća i iz sela proterali više od 400 civila.

Kako je navedeno, svu oduzetu imovinu posle završene akcije predali su Miniću koji je deo "plena" zadržao za sebe, a deo podelio pripadnicima svoje jedinice.

Vođa "Šakala" Minić uhapšen je u Argentini 2005. godine po međunarodnoj poternici koju je za njim raspisao srpski Interpol zbog ratnih zločina, a u toku ekstradicionog postupka je preminuo u bolnici u gradu Mendoza od side.

Optužnica Tužilaštva za ratne zločine tereti optužene da su sa glavnim ciljem da šire strah među albanskim civilima, kako bi ih primorali da se presele u Albaniju, preduzimali oružane napade i vršili nasilje, ubistva, uništavanje imovine, pljačke, u nameri da steknu ličnu imovinsku dobit.

Za sada neidentifikovani pripadnici "Šakala" su ubistva vršili na svirep i podmukao način, neretko pucajući žrtvama u leđa i ispaljujući u njihova tela veliki broj projektila, nakon čega su većinu tela palili, sa ciljem da onemoguće utvrđivanje identiteta žrtava.

Povezane vesti: Suđenje za ratni zločin u Ćuški odloženo za februar

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jataci Stojana Župljanina sutra na optuženičkoj klupi

Izvor: Blic, 10.Apr.2011

BEOGRAD - Na optuženičkoj klupi Specijalnog suda u Beogradu sutra će se pred Odeljenjem za ratne zločine prvi put naći “jataci” nekog haškog optuženika i to optuženi za skrivanje nekadašnjeg načelnika banjalučkog Centra bezbednosti Stojana Župljanina od 2002. do 2008. godine...Odeljenje...

Nastavak na Blic...

Suđenje Župljaninovim pomagačima počinje u ponedeljak

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Apr.2011

Suđenje optuženima za pomaganje u skrivanju haškog optuženika Stojana Župljanina od maja 2002. do juna 2008, počinje u ponedeljak pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je u decembru prošle godine optužnicu protiv Koviljka Lovre (56),...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Odloženo suđenje Župljaninovim pomagačima

Izvor: S media, 11.Apr.2011, 08:43

Sudjenje optuženima za pomoć u skrivanju haškog optuženika Stojana Župljanina koje je danas trebalo da počne pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, odloženo je za sutra zbog lošeg zdravstvenog stanja jednog od optuženih. ..Početak sudjenja odložen je pošto je lekarski...

Nastavak na S media...

Prekinuto suđenje jatacima Stojana Župljanina

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Apr.2011

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, danas je počelo, ali i prekinuto suđenje optuženima za pomaganje u skrivanju haškog optuženika Stojana Župljanina. Samo što je suđenje počelo jedan od optuženih Slobodan Koprivica, požalio se na visok krvni pritisak i nakon kraće...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.