Jataci Stojana Župljanina sutra na optuženičkoj klupi

Izvor: Blic, 10.Apr.2011, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jataci Stojana Župljanina sutra na optuženičkoj klupi

BEOGRAD - Na optuženičkoj klupi Specijalnog suda u Beogradu sutra će se pred Odeljenjem za ratne zločine prvi put naći “jataci” nekog haškog optuženika i to optuženi za skrivanje nekadašnjeg načelnika banjalučkog Centra bezbednosti Stojana Župljanina od 2002. do 2008. godine.

Odeljenje za ratne zločine dobilo je nadležnost za suđenje "jatacima” optuženih za ratne zločine Zakonom o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poznatog kao "Zakon o jatacima” iz novembra 2007.

Grupa od 10 optuženih za skrivanje i pomaganje haškom optuženiku Ratku Mladiću procesuirana je pred opštinskim odnosno osnovim sudom u Beogradu, jer u vreme njihovog hapšenja 2006. godine pomenuti zakon nije postojao.

Pojedini Mladićevi jataci su u decembru 2010. prošle posle četiri godine suđenja oslobođeni optužbi dok je protiv drugih optužba odbijena zbog zastarelosti. U toku je postupak po žalbi tužilaštva.

Tužilaštvo za ratne zločine do sada nije javno objavilo procesuiranje skrivača Radovana Karadžića koji je bio u bekstvu od Haškog tribunala 12 godina, a ni "domaćih zločinaca”, mada je najavilo da će se svi naći na udaru zakona.

Kao Župljaninovi jataci terete se nekadašnji predsednik Izvršnog veća Vojvodine Koviljko Lovra (57), vlasnik stana u kome je Župljanin uhapšen - Nikola Tepić (60), Mlađen (58) i Vinka Marjanović (56), kao i Slobodan (65) i Milorad Koprivica (58).

Oni će se braniti sa slobode, a terete se da su od maja 2002. do juna 2008. godine na području Novog Sada, Bačkog Petrovca, Subotice, Pančeva i Beograda krili Župljanina, pružali mu utočište, finansijsku pomoć, pomagali mu pri nabavljanju lažnih isprava o identitetu i obaveštavali ga o merama koje su preduzeli organi gonjenja radi njegovog otkrivanja.

U optužnici se dodaje i da su lično podržavali Župljanina, doturali mu odeću i druge potrebne predmete organizovali tajne susrete, proslave i večere sa starim prijateljima.

Optuženi su Župljaninu omogućavali usmenu i pismenu komunikaciju putem pisama i pisanih poruka.

Optužnicom je takođe definisano kretanje i skrivanje Župljanina na teritorji Vojvodine, a u toku je pretkrivični postupak protiv 22 lica koja su mu pomagala u skrivanju na teritoriji centralne Srbije.

Na osnovu dokumenata izdatih na ime Branislav Vukadin, koja je dobio od Centra bezbednosti Pale, Župljanin je došao u Srbiju, gde u Subotici dobija izbegličku dokumentaciju, a potom se odselio na područje Novog Sada.

Skrivao se i boravio u 26 mesta na teritoriji Srbije, u međuvremenu tri meseca boravio u Moskvi, a sa lažnim dokumentima putovao je u Lagos u Nigeriji i u Pariz.

Nakon što je uspeo da pobegne organima gonjenja u Nišu u januaru 2008. godine, Župljanin otišao u Pančevo, gde mu je optuženi Tepić pružio utočište.

Župljanin je uhapšen u Tepićevom stanu 11. juna 2008. godine, a ubrzo potom je izručen Haškom tribunalu.

Njemu se zajedno sa prvim ministrom policije, Republike Srpske Mićom Stanišićem sudi zbog optužbi haškog tužilaštva za progone nesrpskog stanovništa u 20 opština BiH od aprila do decembra 1992. godine.

Tužilaštvo tvrdi da su oni bili saizvršioci udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio proterivanje nesrpskog stanovništva sa područja planirane srpske države.

U toku je dokazni postupak njihove odbrane.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.