Izvor: B92, 11.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje "stečajnoj mafiji"

Beograd -- Nastavljeno je suđenje grupi optuženoj za privredni kriminal, korupciju i zloupotrebe u privredi, poznatoj kao "stečajna mafija".

Svedočio je v.d. predsednika Trgovinskog suda u Beogradu Steva Đuranović, koji je rekao da je kompanija "Tobako" dala najpovoljniju ponudu za zakup poslovnog prostora "Beka" - u iznosu od 50.000 evra. On je rekao da je velika šteta što je došlo do raskida tog ugovora, jer da nije, vrednost "Beka" bi bila uvećana do momenta prodaje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << te kompanije.

Đuranović je najveo da je u vreme privatizacija "Invest zavoda" radio kao stečajni sudija Trgovinskog suda u Beogradu, navodeći da je dobio izveštaj o prodaji, da nije bilo nikakvih primedbi na proceduru, pa zato ni razloga da posumnja u eventualnu neregularnost.

Nekada zaposlena u uvoznoj službi "Eko produkta" Jelena Radivojević potvrdila je da je instrukcije u vezi sa svim poslovima u toj firmi ona, kao i ostali zaposleni, dobijala od vlasnika, pokojnog Mika Brašnjovića, te da joj optuženi Milinko Brašnjović nije davao bilo kakve zadatke.

Sadašnji direktor "Eko produkta" Milan Vukomanović, koji već 15 godina radi u toj firmi, rekao je da je vlasnik kompanije Miko Brašnjović zaposlio brata Milinka da vodi kompaniju "Eko produkt 2002" kako bi sredio stanje u distributivnom centru.

Prema njegovim rečima, obe firme imale su veliki broj transportnih sredstava, ali nisu uspevale da ispune sve zahteve.

Milinko je, prema njegovom iskazu, bio zaposlen na Železnici, a u "Eko produktu 2002" provodio je tri do četiri sata posle redovnog posla.

Vukomanović je govorio i o zaključenju sudskog poravnanja koje je potpisano posle prodaje "C-marketa", sa novim vlasnicima kompanijom "Delta" i "Eko produkta".

Poravnanje je potpisanao 13. decembra 2006. godine, a predmet poravnanja bio je deo duga koje je "Eko produk" imao prema "C-marketu".

On je naveo da su time ispunjene ugovorene obaveze sa "C-marketom" prema ugovoru iz 2005. godine, a po tom osnovu novim vlasnicima isplaćeno je 30 miliona dinara zbog neispravne tehničke robe i u dva navrata izvršen prenos 6.358 akcija firme "Milan Toplica" preko brokerske kuće "Delta broker".

Suđenje se nastavlja sutra u 9.30 sati u Posebnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu, kada je planirano da se kao svedok pojavi i Milan Beko, koji bi trebalo da govori o uslovima i okolnostima pod kojima je privatizovan "C-market".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.