Izvor: Blic, 07.Mar.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje DB-ovcima u ponedeljak iz četvrtog pokušaja

Suđenje trojici bivših radnika Državne bezbednosti (DB) zbog pomaganja u pokušaju ubistva na lidera SPO-a Vuka Draškovića 2000. godine u Budvi, trebalo bi da počne u ponedeljak u Okružnom sudu u Beogradu.

Prethodni pretresi, odlagani su sredinom prošlog meseca tri dana za redom zbog zahteva odbrane za izuzeće nadležnih tužilaca.

Poslednji pretres odložen je 18. februara na zahtev branioca optuženih Milana Radonjića i Ratka Romića, advokata Zore Dobričanin >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koja je zatražila izuzeće VD Republičkog javnog tužioca Slobodana Radovanovića zbog "sumnje u njegovu pristrasnost i nedovoljne zainteresovanosti da se utvrdi materijalna istina".

Radovanović je prethodno odbio njen zahtev za izuzeće okružnog tužioca Zagorke Dolovac, dok je Dolovac prethodno odbila takođe njen zahtev za izuzeće postupajućeg tužioca u tom predmetu Vojislava Šoškića.

Visoki savet pravosuđa odbio je zahtev za izuzeće Radovanovića pa bi suđenje trebalo da počne čitanjem optužnice i saslušanjem optuženih.

Na optuženičkoj klupi, pred sudskim vehem sudije Milenka Cvijovića naći će se, pored nekadašneg šefa beogradskog cenbtra DB-a Radonjića, načelnici tog centra za spoljni i unutrasnji ekstremizam Romić i Stevan Basta.

Njima će se suditi zbog sumnje da su po nalogu nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića organizovali neuspeli atentat na Draškovića 15. juna 2000. godine u Budvi.

Milan Radonjić nedavno je pravosnažno oslobodnjen optuzbi za učešće u pokušaju ubistva Draškovića i četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali 1999. a optuznicu u tom postupku zastupao je takođe tužilac Šoškić.

Radonjić, Basta i Romić brane se sa slobode.

Prema optužnici Okružnog tužilaštva, Basta i Romić su po naređenju Radonjića pratili Draškovića i fotografisili njegovu kuću u Budvi, a zatim te fotografije predali šefu Republickcog DB-a Radomiru Markoviću.

Ovaj krivični postupak pokrenut je po krivičnoj prijavi Draskovića i njegove supruge,

Prema najavi sudije Cvijovića u ovom postupku kao svedoci trebalo bi da budu saslušani brojni bivši radnici DB-a - Marković, Zoran Mijatović, Goran Petrović, Veselin Lečić i drugi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.