Izvor: Blic, 18.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudije bez zaštite

Sudije bez zaštite

BEOGRAD - Zaštita i obezbeđenje sudija ne pominje se ni u jednom od zakona ili propisa, a sve učestalije pretnje sudijama, kao i poslednja pretnja predsednici Vrhovnog suda Srbije Vidi Petrović-Škero, ostaju nerazjašnjene.

Slučaj pretnje predsednici najviše sudske instance u Srbiji poslednji je u nizu pretnji sudijama. Sudiji Vida Petrović-Škero stiglo je preteće pismo u kojem je njoj i njenoj porodici zaprećeno smrću ukoliko ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oslobodi Milorada Ulemeka Legiju i poručeno joj je da će Vuk Drašković, ministar spoljnih poslova i lider SPO, 'uskoro biti likvidiran'.

Sudija Omer Hadžiomerović iz Društva sudija Srbije kaže za 'Blic' da treba reagovati preventivno, a ne tek kada su sudijama upućene pretnje ili su čak bili napadnuti.

- Zaštita sudija se ne pominje u zakonu, pa čak ni zaštita sudija Posebnog odeljenja za organizovani kriminal. Sve je prepušteno proceni policije, a ne postoje ni propisi po kojima policija postupa. Postoji sudska straža, ali je ona zadužena za red u sudu, a ne da štiti sudije van suda. Javnosti mora da se nedvosmisleno pokaže da su sudije zaštićene i da je država stala u zaštitu svih sudija. Na primer, u Americi postoji posebna maršalska služba koja štiti sudije, kao što je zadužena i za privođenja. Mi smo predlagali da se i kod nas formira slična služba - rekao je sudija Hadžiomerović.

Sudija Maja Kovačević-Tomić, portparol Posebnog odeljenja za organizovani kriminal koja je i sama bila izložena pretnjama, ocenjuje za 'Blic' da policijski pratioci nisu dovoljni za sigurnost sudija.

- Sama fizička zaštita nije garancija, jer da jeste, ne bi bio ubijen premijer, već puna sigurnost zavisi od stručne procene nečije ugroženosti. Sudije nisu ni u jednom propisu pomenuti i ne znam zašto je tako. Nemaju sve sudije Posebnog odeljenja pratnju, već kada za neke od nas policija proceni da je to potrebno - kaže Maja Kovačević-Tomić.

Profesor Goran Ilić, sa Pravnog fakulteta u Beogradu, podseća da se i u Zakonu o zaštiti učesnika krivičnog postupka ne pominje zaštita sudija.

- Važnije od donošenja propisa je pravovremena reakcija policije, koja mora da otkrije počinioce i njihove motive da prete sudijama. Tome mora uvek da se pristupi kao da neko stvarno hoće da realizuje pretnje. U zapadnim zemljama su rigorozne kazne predviđene za nepoštovanje suda, pa ko se, recimo, ne odazove pozivu ili se nedolično ponaša, može da računa na višegodišnje zatvorske kazne, a kamoli da preti sudiji - kaže profesor Ilić.

Slučajeve u kojima se preti sudijama ima jako mnogo, ali nažalost taj broj je jednak broju nerazjašnjenih pretnji sudijama.

V. Z. C.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.