Izvor: Politika, 21.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudija nije obavestila kolege o pretnjama

Pretnje Nati Mesarović, predsedavajućoj sudiji u trenutno najznačajnijem procesu u Srbiji, juče nisu ni jednom rečju pomenute na suđenju za atentat na premijera Zorana Đinđića, a bez pomena je prošla i krivična prijava advokata Biljane Kajganić koja sudiji Mesarović pripisuje da je kršila zakon.

Maja Kovačević, portparol Specijalnog suda, kaže da sudija Mesarović nije obavestila sudije o pretnjama koje dobija, niti se zna kakva je sadržina pretećih poruka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
"Saznala sam da je sudiji Mesarović prećeno kada je ona to rekla na suđenju u ponedeljak. Ona me nije obavestila o sadržini poruka", kaže Maja Kovačević.

Kako saznajemo u sudu, reč je o MMS poruci koja nije mogla da se "otvori", a tehničkom zloupotrebom predstavljeno je da je poslata sa mobilnog telefona Miroslava Micića, upravnika Okružnog zatvora. U toku je policijska istraga čiji je cilj da utvrdi ko je poslao takvu poruku sudiji. Za sada nema informacija o tome kakve su ostale poruke koje su stigle sudiji Nati Mesarović i da li ih je bilo.

Da podsetimo, ona je u ponedeljak saopštila da je bila uznemirena slanjem MMS poruka i zatražila podršku javnosti, i onih koji imaju i posredan uticaj, da omoguće sudu da u miru okonča ovaj proces.

Saša Ivanić, zamenik okružnog tužioca, potvrdio nam je da to tužilaštvo obrađuje krivičnu prijavu advokata Biljane Kajganić protiv sudije Mesarović. Postupajući po toj prijavi, Okružno tužilaštvo tražilo je od Nate Mesarović da dostavi transkripte sa svedočenja svedoka saradnika Dejana Milenkovića Bagzija. Kako saznajemo, Biljana Kajganić u prijavi navodi da je njoj naneta šteta načinom na koji je sudija Mesarović postavljala pitanja Milenkoviću.

Prema tim saznanjima, okružni tužilac je, smatrajući da krivična prijava protiv sudije ima prioritet, zatražio transkripte sa suđenja da bi utvrdio šta je tačno rečeno. Ukoliko bude bilo potrebe, tužilaštvo će, kako nam je objašnjeno, i od drugih organa tražiti potrebna obaveštenja.

Maja Kovačević kaže da je sudija Mesarović ni o ovome nije obavestila. Ona objašnjava da je pravo svake osobe da podnese krivičnu prijavu protiv bilo koga, ističući da je na tužiocu da odluči da li će tu prijavu da prihvati ili da odbaci.

Milenković je u iskazu pred većem sudije Mesarović, pored ostalog, rekao da mu je Biljana Kajganić savetovala da nevine ljude lažno optuži pred sudom, kako bi dobio status svedoka saradnika. Iako je tajnost razgovora između klijenta i advokata zagarantovana, nagovaranje na lažne optužbe nije odbrana klijenta već bi moglo da bude okarakterisano kao krivično delo.

Ažurnost okružnog tužioca u procesuiranju krivične prijave protiv nje iznenadila je sudiju Mesarović, koja je je ironično prokomentarisala da je zadovoljna što je okružni tužilac na njenom primeru pokazao kako niko nije nedodirljiv.

D. Č.

[objavljeno: 21.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.