Sud šest godina držao u fioci slučaj Sekule Pjevčevića

Izvor: Blic, 31.Maj.2012, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud šest godina držao u fioci slučaj Sekule Pjevčevića

Viši sud u Beogradu je 28. maja, tek posle pet i po godina, zakazao i održao prvo suđenje Sekuli Pjevčeviću, nekadašnjem direktoru Kreditno-eksportne banke, Dejanu Iveziću, inspektoru Generalnog inspektorata MUP-a, i Milanu Rakočeviću, vlasniku građevinske firme, koji su optuženi za davanje mita, a kada je to učinio, pomenutu trojicu je morao da oslobodi jer je krivično delo u međuvremenu zastarelo.

- Primanje mita, za koje je tužilac pored mog klijenta Pjevčevića >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << teretio još i Ivezića i Rakočevića, bilo je jedna od tačaka optužice protiv pripadnika takozvane stečajne mafije. Pošto ovo delo nema nikakve veze sa „stečajnom mafijom", na prvom suđenju u Specijalnom sudu sam zatražio da se postupak razdvoji i predmet koji se odnosi na davanje mita ustupi redovnom veću. Sudija Dušan Vojnović je prihvatio predlog odbrane i predmet poslao tadašnjem Okružnom sudu. Od tada do 28. maja ove godine u ovom sudu nije održan nijedan glavni pretres. Na prvom suđenju predsednica veća je saslušala optužene, konstatovala da je delo zastarelo i donela rešenje o obustavi krivičnog postupka - objašnjava za „Blic" Pjevčevićev advokat Jovan Pavlović.

Pjevčević, Ivezić i Rakočević bili su optuženi da su Ljiljani Vujošević, nekadašnjoj šefici odeljenja za sprovođenje urbanističkih projekata grada Beograda, obećali novac da bi ona ubrzala tri građevinska projekta. Osim toga, Pjevčević i Ivezić se terete i za odavanje službene tajne, zbog čega će se 14. septembra ponovo pojaviti pred sudom.

Naime, oni su optuženi da su odali službenu tajnu koja se odnosi na aferu „kofer", u kojoj je 2006. Pjevčević podneo krivičnu prijavu protiv Dejana Simića, tadašnjeg viceguvernera Narodne banke Srbije, kao i Vladimira Zagrađanina, funkcionera Socijalističke partije Srbije.

Takođe, Sekula Pjevčević je i jedan od optuženih u procesu pred Specijalnim sudom u kojem se okrivljeni terete za zloupotrebe u stečajnim postupcima počinjenim od 2003. do 2006, u vrednosti od 50 miliona evra.

Muk u sudu i tužilaštvu

„Blic" je od Višeg suda u Beogradu juče zatražio objašnjenje zašto je tek posle pet i po godina od kada je predmet stigao iz Specijalnog suda održan prvi glavni pretres, u čijim fiokama je toliko čamio i ko je odgovoran što je došlo do zastarelosti. Iz ovog suda su nam javili da na naša pitanja ne mogu odmah da odgovore i da će to učini „kada prikupe potrebne podatke".

Republičko javno tužilaštvo takođe je izbeglo da se izjasni o ovom slučaju i saopšti da li je i šta preduzimalo da ne dođe do zastarelosti i da li je na takvu mogućnost ishoda postupka upozoravalo Okružni, odnosno Viši sud u Beogradu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.