Sud: Ispunjeni uslovi za izručenje Božidara Vučurevića

Izvor: Glas javnosti, 22.Apr.2011, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud: Ispunjeni uslovi za izručenje Božidara Vučurevića

ŠABAC- Viši sud u Šapcu odlučio je da su ispunjeni uslovi za izručenje ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića i Bosni i Hercegovini, i Hrvatskoj i produžio mu ekstradicioni pritvor, izjavio je portparol suda Slobodan Velisavljević.

Na ove odluke Vučurevićeva odbana ima pravo da uloži žalbu Apelacinom sudu u Beogradu, a konačnu odluku da li će i kojoj državi biti izručen doneće ministarka pravde Snežana Malović, napomenuo je on.

Vučerević je >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << uhapšen 4. aprila na graničnom prelazu Karakaj u Malom Zvorniku, na osnovu poternice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnih zločina počinjenih tokom artiljerijskog gađanja Dubrovnika.

Ministarstvo pravde BiH zatražilo je izručenje Vučurevića, jer se protiv njega vodi istraga zbog ratnih zločina u Trebinju.

Vučurević ima državljanstvo Bosne i Hercegovine, a 2008. podneo je Konzulatu Srbije u Bosni Hercegovini zahtev za dobijanje srpskog državljanstva koje nije dobio, a Hrvatskoj odnosno BIH bi mogao da bude izručen u skladu sa odredbama Evropske konvencije o ekstradiciji.

Hrvatsko tužilaštvo podiglo je 2008. godine optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civila na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i istorijskih spomenika između 1991. i 1995. godine.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.